Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotkowe muffinki ze słonecznikową kruszonką-pyszne i wilgotne

Szarlotkowe muffinki ze słonecznikową kruszonką-pyszne i wilgotne

Autor:

Przepisów i artykułów: 230 Ocena: 6900

Dodano:

Odsłon: 1424

rewelacyjne muffinki o smaku szarlotki z pyszną słonecznikową kruszonką. Babeczki te robi się bardzo szybko,łatwo i przyjemnie .Są rewelacyjne,szczerze powiedziawszy mój najlepszy przepis na muffinki .Dodatek jabłek sprawia,że są cudownie wilgotne i długo świeże. A cynamon sprawia,że ich zapach czuć w całym domu :)

Składniki

  • -1 jajko -125 ml mleka -125 ml oleju -125 ml wody
  • -2 szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka 250 ml) -0,5 szklanki cukru
  • -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 płaska łyżeczka sody
  • -2 łyżeczki cukru waniliowego -szczypta soli -2 małe jabłka
  • -1 łyżeczka cynamonu -2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • KRUSZONKA
  • -40g masła -mąka
  • -łyżka cukru -garść ziaren słonecznika
> 6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie


  1. Jabłka obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach.
    Dodajemy do nich cukier trzcinowy oraz cynamon i dokładnie mieszamy.

  2. CIASTO NA MUFFINKI

    W jednej misce mieszamy składniki mokre w drugiej suche. Do suchych dajemy mokre i mieszamy trzepaczką na gładkie ciasto.

  3. Do ciasta dodajemy jabłka (jeśli są soczyste i puściły sok należy go odcisnąć)
    Wszystko mieszamy.
    Formę na muffinki wykładamy papilotkami i napełniamy je ciastem mniej więcej 2/3 wysokości.

  4. KRUSZONKA

    Masło rozpuszczamy dodajemy cukier oraz słonecznik i mąki tyle by ciasto przyjęło formę kruszonki.

  5. Kruszonką posypujemy babeczki i pieczemy około 20 minut w temp 180 stopni. Do suchego patyczka.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń