Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wiosenne ciasto :-) smakuje równie dobrze jak się prezentuje :-) polecam
Prosta sałatka, która sprawdzi się jako śnaidanie z dodatkiem grzanki, jako p...
Odsłon: 2658
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 286
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9568
szybkie spaghetti w trochę innym wydaniu :)
Odsłon: 1014
Prosta sałatka, która sprawdzi się jako śnaidanie z dodatkiem grzanki, jako p...
Odsłon: 2658
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 286
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9568
szybkie spaghetti w trochę innym wydaniu :)
Odsłon: 1014
Składniki
Biszkopt szpinakowy: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Szpinak umieścić w blenderze kielichowym razem z olejem lub zmiksować blenderem ręcznym na gładką papkę.
Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier cały czas ubijając. Dodawać żółtka, po każdym ubijając. Następnie dodać papkę szpinakową i krótko zmiksować do połączenia się składników. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać wszystko delikatnie szpatułką. Powstanie gęste ciasto przypominające biszkopt. Gotowe ciasto przełożyć do blachy (wym. ok. 25 x 35cm) wysmarowanej tłuszczem. Wyrównać. Piec ok. 30 min. w temp. 165 stopni (do tzw. suchego patyczka). Wyjąc z piekarnika i wystudzic. Naponczować wodą z sokiem cytrynowym. Mus truskawkowy: Truskawki pokroic na mniejsze kawałki i umieścić je w garnku razem z cukrem i sokiem z cytryny. Podgrzewać do rozpuszczenia cukru. Zmiksowac blenderem. (Ja miałam zamrożony mus, więc rozmroziłam go dzień wcześniej, przelałam do garnka, dodałam cukier i sok z cytryny, podgrzałam). Do gorącego puree dodać galaretkę w proszku i mieszać kilka minut do jej rozpuszczenia. Wystudzic i wstawic do lodówki aby zaczęła lekko tężeć. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić do uzyskania gęstego kremu, dodać lekko tężejące puree truskawkowe i delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Mus truskawkowy wylać na wystudzony i naponczowany biszkopt, wyrównać i schłodzić w lodówce najlepiej całą noc.
Smacznego :-) P.S. Przepis zaczerpnięty z bloga Moje Wypieki