Wiosenne ciasto :-) smakuje równie dobrze jak się prezentuje :-) polecam
Szpinakowy biszkopt z truskawkowym musem
Składniki
- Biszkopt szpinakowy:
- jajko 5 dużych
- cukier 3/4 szkl.
- olej roślinny 150 ml
- swieży szpinak "baby" 12 dag
- mąka pszenna 25 dag
- proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
- Mus truskawkowy:
- truskawki świeże lub mrożone 65 dag
- cukier 3 czubate łyżki
- sok z cytryny 2 łyżki
- galaretka truskawkowa 1 op. (na 500 ml wody)
- śmietanka 36% 450 ml (dobrze schłodzona)
- dodatkowo:
- woda (3/4 szkl.) z sokiem cytrynowym (2 łyżeczki) do naponczowania biszkoptu
Składniki
- Biszkopt szpinakowy:
- jajko 5 dużych
- cukier 3/4 szkl.
- olej roślinny 150 ml
- swieży szpinak "baby" 12 dag
- mąka pszenna 25 dag
- proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
- Mus truskawkowy:
- truskawki świeże lub mrożone 65 dag
- cukier 3 czubate łyżki
- sok z cytryny 2 łyżki
- galaretka truskawkowa 1 op. (na 500 ml wody)
- śmietanka 36% 450 ml (dobrze schłodzona)
- dodatkowo:
- woda (3/4 szkl.) z sokiem cytrynowym (2 łyżeczki) do naponczowania biszkoptu

Etapy przygotowania
Biszkopt szpinakowy: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Szpinak umieścić w blenderze kielichowym razem z olejem lub zmiksować blenderem ręcznym na gładką papkę.

Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier cały czas ubijając. Dodawać żółtka, po każdym ubijając. Następnie dodać papkę szpinakową i krótko zmiksować do połączenia się składników. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać wszystko delikatnie szpatułką. Powstanie gęste ciasto przypominające biszkopt. Gotowe ciasto przełożyć do blachy (wym. ok. 25 x 35cm) wysmarowanej tłuszczem. Wyrównać. Piec ok. 30 min. w temp. 165 stopni (do tzw. suchego patyczka). Wyjąc z piekarnika i wystudzic. Naponczować wodą z sokiem cytrynowym. Mus truskawkowy: Truskawki pokroic na mniejsze kawałki i umieścić je w garnku razem z cukrem i sokiem z cytryny. Podgrzewać do rozpuszczenia cukru. Zmiksowac blenderem. (Ja miałam zamrożony mus, więc rozmroziłam go dzień wcześniej, przelałam do garnka, dodałam cukier i sok z cytryny, podgrzałam). Do gorącego puree dodać galaretkę w proszku i mieszać kilka minut do jej rozpuszczenia. Wystudzic i wstawic do lodówki aby zaczęła lekko tężeć. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić do uzyskania gęstego kremu, dodać lekko tężejące puree truskawkowe i delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Mus truskawkowy wylać na wystudzony i naponczowany biszkopt, wyrównać i schłodzić w lodówce najlepiej całą noc.

Smacznego :-) P.S. Przepis zaczerpnięty z bloga Moje Wypieki

Przepis w Waszym wykonaniu (12)


Komentarze do przepisu (6)
Ostatnio komentowane przepisy

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 100

Inspirację na ten przepyszny filet z kaczki, zaczerpnąłem ze strony House of...
Odsłon: 59

Przepis dnia
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 762
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 3631
Ostatnio komentowane przepisy

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 100

Inspirację na ten przepyszny filet z kaczki, zaczerpnąłem ze strony House of...
Odsłon: 59

Przepis dnia
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 762
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 3631



Składniki
- Biszkopt szpinakowy:
- jajko 5 dużych
- cukier 3/4 szkl.
- olej roślinny 150 ml
- swieży szpinak "baby" 12 dag
- mąka pszenna 25 dag
- proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
- Mus truskawkowy:
- truskawki świeże lub mrożone 65 dag
- cukier 3 czubate łyżki
- sok z cytryny 2 łyżki
- galaretka truskawkowa 1 op. (na 500 ml wody)
- śmietanka 36% 450 ml (dobrze schłodzona)
- dodatkowo:
- woda (3/4 szkl.) z sokiem cytrynowym (2 łyżeczki) do naponczowania biszkoptu
Biszkopt szpinakowy: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Szpinak umieścić w blenderze kielichowym razem z olejem lub zmiksować blenderem ręcznym na gładką papkę.
Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier cały czas ubijając. Dodawać żółtka, po każdym ubijając. Następnie dodać papkę szpinakową i krótko zmiksować do połączenia się składników. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać wszystko delikatnie szpatułką. Powstanie gęste ciasto przypominające biszkopt. Gotowe ciasto przełożyć do blachy (wym. ok. 25 x 35cm) wysmarowanej tłuszczem. Wyrównać. Piec ok. 30 min. w temp. 165 stopni (do tzw. suchego patyczka). Wyjąc z piekarnika i wystudzic. Naponczować wodą z sokiem cytrynowym. Mus truskawkowy: Truskawki pokroic na mniejsze kawałki i umieścić je w garnku razem z cukrem i sokiem z cytryny. Podgrzewać do rozpuszczenia cukru. Zmiksowac blenderem. (Ja miałam zamrożony mus, więc rozmroziłam go dzień wcześniej, przelałam do garnka, dodałam cukier i sok z cytryny, podgrzałam). Do gorącego puree dodać galaretkę w proszku i mieszać kilka minut do jej rozpuszczenia. Wystudzic i wstawic do lodówki aby zaczęła lekko tężeć. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić do uzyskania gęstego kremu, dodać lekko tężejące puree truskawkowe i delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Mus truskawkowy wylać na wystudzony i naponczowany biszkopt, wyrównać i schłodzić w lodówce najlepiej całą noc.
Smacznego :-) P.S. Przepis zaczerpnięty z bloga Moje Wypieki
Ciasto jest rewelacyjne robiłam je już kilka razy. Gorąco polecam!!!
Przepyszne
dziękuję :-)
Cudowne:)
Świetnie wygląda :)