Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kanelbulle to popularny, skandynawski wypiek, który zyskał popularność na całym świecie. Przygotowanie bułeczek cynamonowych nie należy do trudnych zadań. Cały proces jest jednak nieco czasochłonny. Bułeczki najlepiej smakują tuż po upieczeniu. Cudowny zapach ciasta drożdżowego i cynamonu unoszący się po kuchni podczas pieczenia z pewnością zwabi wszystkich waszych domowników. Przed podaniem bułeczki cynamonowe możecie udekorować cukrem pudrem, cukrem lub gęstym, cytrynowym lukrem. Ze szklanką ciepłego mleka z miodem smakują rewelacyjnie!
Sałatka szwedzka w słoikach na zimę to popularny sposób na zamknięcie ogórków...
Odsłon: 3326
Składniki
Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Do miski kruszymy świeże drożdże. Dodajemy cukier, ciepłe mleko oraz 4 kopiaste łyżki mąki. Całość mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut (rozczyn powinien potroić swoją objętość).
Do drugiej miski przesypujemy pozostałą część mąki, jajko, rozpuszczone masło . Następnie dodajemy rozczyn. Wyrabiamy dłońmi ciasto drożdżowe przez około 15 minut. Ciasto powinno całkowicie odchodzić od miski i dłoni. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na minimum godzinę w ciepłe miejsce.
Zabieramy się za nadzienie. Masło rozpuszczamy w garnuszku na kuchence lub w mikrofali. Dodajemy cukier i cynamon. Całość mieszamy.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe krótko wyrabiamy, następnie rozwałkowujemy na prostokąt o grubości około 1 cm.
Na rozwałkowane ciasto wykładamy nadzienie i rozsmarowujemy je na całej powierzchni.
Ciasto zwijamy w rulon względem dłuższego boku.
Zwinięty rulon kroimy na małe krążki (około 2 cm grubości). Ślimaczki z ciasta drożdżowego przekładamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia (zachowując 3-4 cm odstępy). Następnie odstawiamy bułeczki do ponownego wyrośnięcia na około pół godziny.
Do miski wbijamy jajko i roztrzepujemy je widelcem. Przy użyciu pędzelka rozsmarowujemy jajko na bułeczkach cynamonowych.
Bułeczki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut (do zarumienienia). Upieczone bułeczki studzimy. Przestudzone dekorujemy cukrem pudrem.
Przepisy Desery
Desery
Tort śmietankowy z truskawkami
Desery
Tort bezowy z białą czekoladą
Desery
Blok czekoladowy według Ewy Wachowicz
Desery
Babka drożdżowa z rodzynkami
Tort śmietankowy z truskawkami
Tort robiłem poza sezonem, dlatego do nadzienia użyłem mrożonych truskawek i...
Odsłon: 28
Tort bezowy z białą czekoladą
Bezy zazwyczaj robię z zamrożonych białek. Zostają mi one głównie po pieczeni...
Odsłon: 32