Pyszna babka bez użycia miksera gotowa w kilka minut idealna na różne okazje .
Szybka babka bez miksera
Składniki
Składniki
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 0,5 szklanki mleka
- 10 łyżek oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 jajek
- Sok i skórka otarta z cytryny
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżka skórki cytrynowej kandyzowanej
Dodatkowo
- 1 czekolada mleczna
- 2 łyżki śmietany
- Płatki migdałowe uprażone na suchej patelni do posypania
Składniki
Składniki
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 0,5 szklanki mleka
- 10 łyżek oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 jajek
- Sok i skórka otarta z cytryny
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżka skórki cytrynowej kandyzowanej
Dodatkowo
- 1 czekolada mleczna
- 2 łyżki śmietany
- Płatki migdałowe uprażone na suchej patelni do posypania

Etapy przygotowania
Jajka roztrzep z cukrem za pomocą rózgi dodaj olej, mleko oraz sok , skórkę z cytryny i skórkę kandyzowaną. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem . Wymieszaj do połączenia składników .

Odłóż 6 łyżek ciasta i dodaj kakao , wymieszaj. Blaszkę keksówkę o wymiarach 12x26 wyłóż papierem do pieczenia i wylej jasne ciasto , na wierz przez środek rozlej ciemne ciasto. Piecz około 35 minut lub do suchego patyczka w temperaturze 180 st.

Czekoladę rozpuść ze śmietaną i polej upieczoną i wystudzoną babkę . Wierzch posyp migdałami uprażonymi na suchej patelni.

Przepis w Waszym wykonaniu (8)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15270

Pasuje na śniadanko.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Mięso
- Przyprawy
- Kolendra
- Jajka
- Dla zdrowia
Odsłon: 1290

Prosta i szybka w przygotowaniu , smakuje wyśmienicie.
- Impreza
- Do pracy
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Makaron
- Warzywa
- Kukurydza
- Ryby
- Tuńczyk
- Przyprawy
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 1418
Ostatnio komentowane przepisy

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15270

Pasuje na śniadanko.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Mięso
- Przyprawy
- Kolendra
- Jajka
- Dla zdrowia
Odsłon: 1290

Prosta i szybka w przygotowaniu , smakuje wyśmienicie.
- Impreza
- Do pracy
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Makaron
- Warzywa
- Kukurydza
- Ryby
- Tuńczyk
- Przyprawy
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 1418



Składniki
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 0,5 szklanki mleka
- 10 łyżek oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 jajek
- Sok i skórka otarta z cytryny
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżka skórki cytrynowej kandyzowanej
- 1 czekolada mleczna
- 2 łyżki śmietany
- Płatki migdałowe uprażone na suchej patelni do posypania
Jajka roztrzep z cukrem za pomocą rózgi dodaj olej, mleko oraz sok , skórkę z cytryny i skórkę kandyzowaną. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem . Wymieszaj do połączenia składników .
Odłóż 6 łyżek ciasta i dodaj kakao , wymieszaj. Blaszkę keksówkę o wymiarach 12x26 wyłóż papierem do pieczenia i wylej jasne ciasto , na wierz przez środek rozlej ciemne ciasto. Piecz około 35 minut lub do suchego patyczka w temperaturze 180 st.
Czekoladę rozpuść ze śmietaną i polej upieczoną i wystudzoną babkę . Wierzch posyp migdałami uprażonymi na suchej patelni.