Do góry

Desery Przepis na:

Szybka babka marmurkowa

Szybka babka marmurkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 98 Ocena: 2540

Dodano:

Odsłon: 708

Przepis na babkę, która sprawdza się nie tylko w święta. To fantastyczne ciasto do zrobienia na szybko, ze składników, które każdy z nas ma w swoim domu. Świetnie sprawdza się w parze z kawą lub herbatą.

Składniki

  • 160 ml oleju rzepakowego
  • 100 ml wody
  • 220 g cukru pudru + do posypania
  • 5 jajek (oddzielone żółtka od białek)
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 300 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
> 6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Szybka babka marmurkowa

Przygotowanie

  1. Zaczynamy do zmiksowania oleju, wody i cukru pudru. Kiedy składniki się połączą dodajemy po jednym żółtku, cały czas miksując. Następnie wsypujemy cukier wanilinowy i miksujemy jeszcze przez chwilę.

  2. Do miski z mokrymi składnikami przesiewamy 300g mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Ciasto dalej miksujemy, tak, by składniki dokładnie się połączyły.

  3. Kiedy składniki się połączą, w osobnym naczyniu/ misce ubijamy białka na sztywną pianę. Kiedy białka będą sztywne, odkładamy jedną kopiastą łyżkę ubitych białek na bok. Pozostałe białka dodajemy do ciasta – najpierw pół, dokładnie mieszamy lub ubijamy mikserem na najniższych obrotach, a kiedy pierwsza partia białek się połączy z ciastem, dodajemy drugą powtarzając mieszanie.

  4. Do wcześniej odłożonej kopiastej łyżki białek wlewamy ¼ część ciasta i dodajemy do niego kakao. Wszystko dokładnie mieszamy za sobą. Formę do pieczenia (polecam taką jak do babki, z kominem, o średnicy 28 cm) smarujemy masłem i posypujemy mąką. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni, góra – dół.

  5. Do formy wlewamy trochę ciasta jasnego i następnie ciemnego – i tak na zmianę, do czasu skończenia się obu ciast. Ciasto wkładamy od nagrzanego piekarnika i pieczemy na najniższym poziomie przez 55-60 minut. Babkę po upieczeniu wyciągamy z piekarnika, pozostawiamy 10 min w formie, po czym wyciągamy je z niej. Zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Zimną babkę posypujemy cukrem pudrem/ czekoladą / lukrem – wszystkim na co macie ochotę. ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń