Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zauważyłam dziś w sklepie mrożone porzeczki i po prostu nie mogłam się oprzeć, żeby czegoś nie upiec. Zapach drożdżowego ciasta i porzeczki - to trzeba upiec.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11446
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1225
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11979
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 2144
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11446
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1225
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11979
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 2144
Składniki
Przepis na keksówkę: W misce układamy w kolejności: drożdże, zasypujemy cukrem, wlewamy ciepłe mleko, 4 jaja, olej i mąkę. Nie mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 2 godziny, ciasto musi pracować.
Wykładamy keksówkę papierem do pieczenia. Ciasto mieszamy drewnianą łyżkę, aby pozbyć się ewentualnych grudek, przekładamy je do keksówki. Na ciasto wykładamy mrożone owoce (odkładamy na potem 2-3 łyżki porzeczek). Wstawiamy drożdżówkę do ciepłego piekarnika i pozwalamy jej jeszcze rosnąć.
Po około 20 minutach włączamy piekarnik na 180 stopni i pieczemy przez godzinę (sprawdzałam patyczkiem, czy jest upieczone). Ciasto można posypać cukrem pudrem albo polać syropem porzeczkowym. Porzeczki włożyłam do garnuszka i lekko podgrzałam z 2 łyżkami wody. Przetarłam przez sitko, żeby nie było pesteczek, połączyłam z cukrem pudrem i łyżką soku z cytryny. Takim syropem polałam moją drożdżówkę. Pychotka!