Do góry

Desery Przepis na:

Szybka drożdżówka z mrożonymi porzeczkami

Szybka drożdżówka z mrożonymi porzeczkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 166 Ocena: 1786

Dodano:

Odsłon: 860

Zauważyłam dziś w sklepie mrożone porzeczki i po prostu nie mogłam się oprzeć, żeby czegoś nie upiec. Zapach drożdżowego ciasta i porzeczki - to trzeba upiec.

Składniki

  • 100 gram świeżych drożdży
  • szklanka cukru
  • szklanka mleka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 4 jaja
  • 4 szklanki mąki
  • 1 opakowanie mrożonych porzeczek (400 gram)
  • syrop do polania: 2-3 łyżki mrożonych porzeczek
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • łyżka soku z cytryny
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przepis na keksówkę:
    W misce układamy w kolejności: drożdże, zasypujemy cukrem, wlewamy ciepłe mleko, 4 jaja, olej i mąkę. Nie mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 2 godziny, ciasto musi pracować.

  2. Wykładamy keksówkę papierem do pieczenia. Ciasto mieszamy drewnianą łyżkę, aby pozbyć się ewentualnych grudek, przekładamy je do keksówki. Na ciasto wykładamy mrożone owoce (odkładamy na potem 2-3 łyżki porzeczek). Wstawiamy drożdżówkę do ciepłego piekarnika i pozwalamy jej jeszcze rosnąć.

  3. Po około 20 minutach włączamy piekarnik na 180 stopni i pieczemy przez godzinę (sprawdzałam patyczkiem, czy jest upieczone).
    Ciasto można posypać cukrem pudrem albo polać syropem porzeczkowym. Porzeczki włożyłam do garnuszka i lekko podgrzałam z 2 łyżkami wody. Przetarłam przez sitko, żeby nie było pesteczek, połączyłam z cukrem pudrem i łyżką soku z cytryny. Takim syropem polałam moją drożdżówkę. Pychotka!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń