Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zauważyłam dziś w sklepie mrożone porzeczki i po prostu nie mogłam się oprzeć, żeby czegoś nie upiec. Zapach drożdżowego ciasta i porzeczki - to trzeba upiec.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22674
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15033
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4787
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45022
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 680
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 797
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22674
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15033
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4787
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45022
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 680
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 797
Składniki
Przepis na keksówkę: W misce układamy w kolejności: drożdże, zasypujemy cukrem, wlewamy ciepłe mleko, 4 jaja, olej i mąkę. Nie mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 2 godziny, ciasto musi pracować.
Wykładamy keksówkę papierem do pieczenia. Ciasto mieszamy drewnianą łyżkę, aby pozbyć się ewentualnych grudek, przekładamy je do keksówki. Na ciasto wykładamy mrożone owoce (odkładamy na potem 2-3 łyżki porzeczek). Wstawiamy drożdżówkę do ciepłego piekarnika i pozwalamy jej jeszcze rosnąć.
Po około 20 minutach włączamy piekarnik na 180 stopni i pieczemy przez godzinę (sprawdzałam patyczkiem, czy jest upieczone). Ciasto można posypać cukrem pudrem albo polać syropem porzeczkowym. Porzeczki włożyłam do garnuszka i lekko podgrzałam z 2 łyżkami wody. Przetarłam przez sitko, żeby nie było pesteczek, połączyłam z cukrem pudrem i łyżką soku z cytryny. Takim syropem polałam moją drożdżówkę. Pychotka!