Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczna i szybka szarlotka z sernikiem w puszystym cieście.
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5352
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 812
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 937
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 147
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2836
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5352
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 812
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 937
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 147
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2836
Składniki
Tortownica 24 cm wysmarowana tłuszczem i wysypana bułką. Masa jabłkowa. Jabłka obrać, wyjąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki. Dusić z sokiem cytrynowym do miękkości, pod koniec dodać cynamon. Ostudzić. Jabłek będzie więcej niż potrzeba do ciasta. Ciasto. Obie mąki przesiać z proszkiem. Całe jajka ubić z cukrem na sztywno. Zmniejszyć obloty miksera i powoli strużką wlewać olej. Potem mieszając łyżką wsypać w 2-3 partiach mąkę. Delikatnie wymieszać i ok. 2/3 ciasta wylać do tortownicy. Piec w 170 C ok. 20 minut ( do lekkiego przyrumienienia ). Masa serowa. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy łyżką lub rózgą. Wyjąć ciasto, po 3 minutach naprzemiennie nałożyć masę jabłkową i serową, lekko wyrównać i wylać resztę ciasta. Piec w 175 C ok. 50 -60 minut.
Przy krojeniu każdy kawałek ciasta wygląda inaczej. Ps. Dusimy więcej jabłek bo szkoda czasu i pieniędzy. Na pewno szybko je zużyjemy :)