Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli nie masz czasu na wielogodzinne przygotowanie deseru, z pewnością spodoba ci się poniższy przepis. Szarlotka Katarzyny Dowbor to idealne rozwiązanie dla zabieganych. Do jej zrobienia potrzeba zaledwie 5 składników, a wykonanie tego ciasta zajmie wam dosłownie kilkanaście minut. Oczywiście, wypiek będzie najlepiej smakować, jeśli wykorzystacie jabłka z własnego sadu. Ekspresowa szarlotka Katarzyny Dowbor to świetny sposób na niezapowiedzianych gości lub szybki, popołudniowy deser.
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 94004
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2756
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3552
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1646
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2326
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 94004
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2756
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3552
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1646
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2326
Składniki
Przygotowanie szarlotki Katarzyny Dowbor rozpocznij od zrobienia nadzienia z jabłek. Obierz je ze skórek, usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój w nieregularne kawałki.
Na dużej patelni z masła i cukru przygotuj karmel. Gdy cukier się rozpuści i zbrązowieje, dodaj do niego jabłka oraz cynamon. Całość podsmażaj kilka minut, aby owoce zmiękły. Odstaw do przestygnięcia.
Tortownicę o średnicy 26 cm wyłóż arkuszem ciasta francuskiego. Na cieście rozłóż przestudzone owoce. Wierzch posyp dodatkową porcją cynamonu, możesz również udekorować je ciastem francuskim, tworząc np. plecionkę.
Ciasto piecz przez około 35 minut w temperaturze 180 stopni. W tym czasie ciasto powinno się ładnie zrumienić.