Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli nie masz czasu na wielogodzinne przygotowanie deseru, z pewnością spodoba ci się poniższy przepis. Szarlotka Katarzyny Dowbor to idealne rozwiązanie dla zabieganych. Do jej zrobienia potrzeba zaledwie 5 składników, a wykonanie tego ciasta zajmie wam dosłownie kilkanaście minut. Oczywiście, wypiek będzie najlepiej smakować, jeśli wykorzystacie jabłka z własnego sadu. Ekspresowa szarlotka Katarzyny Dowbor to świetny sposób na niezapowiedzianych gości lub szybki, popołudniowy deser.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12340
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1390
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13186
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5436
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12340
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1390
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13186
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5436
Składniki
Przygotowanie szarlotki Katarzyny Dowbor rozpocznij od zrobienia nadzienia z jabłek. Obierz je ze skórek, usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój w nieregularne kawałki.
Na dużej patelni z masła i cukru przygotuj karmel. Gdy cukier się rozpuści i zbrązowieje, dodaj do niego jabłka oraz cynamon. Całość podsmażaj kilka minut, aby owoce zmiękły. Odstaw do przestygnięcia.
Tortownicę o średnicy 26 cm wyłóż arkuszem ciasta francuskiego. Na cieście rozłóż przestudzone owoce. Wierzch posyp dodatkową porcją cynamonu, możesz również udekorować je ciastem francuskim, tworząc np. plecionkę.
Ciasto piecz przez około 35 minut w temperaturze 180 stopni. W tym czasie ciasto powinno się ładnie zrumienić.