Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli nie masz czasu na wielogodzinne przygotowanie deseru, z pewnością spodoba ci się poniższy przepis. Szarlotka Katarzyny Dowbor to idealne rozwiązanie dla zabieganych. Do jej zrobienia potrzeba zaledwie 5 składników, a wykonanie tego ciasta zajmie wam dosłownie kilkanaście minut. Oczywiście, wypiek będzie najlepiej smakować, jeśli wykorzystacie jabłka z własnego sadu. Ekspresowa szarlotka Katarzyny Dowbor to świetny sposób na niezapowiedzianych gości lub szybki, popołudniowy deser.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2439
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4600
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1733
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 533
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2439
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4600
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1733
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 533
Składniki
Przygotowanie szarlotki Katarzyny Dowbor rozpocznij od zrobienia nadzienia z jabłek. Obierz je ze skórek, usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój w nieregularne kawałki.
Na dużej patelni z masła i cukru przygotuj karmel. Gdy cukier się rozpuści i zbrązowieje, dodaj do niego jabłka oraz cynamon. Całość podsmażaj kilka minut, aby owoce zmiękły. Odstaw do przestygnięcia.
Tortownicę o średnicy 26 cm wyłóż arkuszem ciasta francuskiego. Na cieście rozłóż przestudzone owoce. Wierzch posyp dodatkową porcją cynamonu, możesz również udekorować je ciastem francuskim, tworząc np. plecionkę.
Ciasto piecz przez około 35 minut w temperaturze 180 stopni. W tym czasie ciasto powinno się ładnie zrumienić.