Do góry

Desery Przepis na:

Szybkie, bardzo łatwe ciasto z truskawkami i kruszonką

Szybkie, bardzo łatwe ciasto z truskawkami i kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 243 Ocena: 8466

Dodano:

Odsłon: 1308

chyba najłatwiejsze ciasto jakie istnieje :) Składa się z kilku składników, ale w smaku jest na prawdę wspaniałe, bardzo pulchniutkie, puszyste, ładnie rośnie w pieczeniu. Ciasto jest z truskawkami, ale spokojnie można zrobić je z innymi owocami, przykryte są one kruszonką. '

Składniki

  • *proporcje są na małą blaszkę około 23x27cm ***szklanka u mnie zawsze ma pojemność 250ml***
  • CIASTO -4 jajka -3/4 szkl cukru -1 i 3/4 szkl mąki pszennej tortowej
  • -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -125ml oleju -ekstrakt cytrynowy do smaku opcjonalnie
  • KRUSZONKA -50g masła lub margaryny -2,5 łyżki cukru -mąka-ile zabierze
  • DODATKOWO -około 200g truskawek -cukier waniliowy
> 6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Szybkie, bardzo łatwe ciasto z truskawkami i kruszonką

Przygotowanie

  1. Jajka ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę-robimy to kilka minut by masa znacznie powiększyła objętość i była puszysta.


    Do masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej i ewentualnie ekstrakt cytrynowy. Wszystko miksujemy na gładkie ciasto. Ciasto wychodzi dość gęste.


    Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą, dajemy do niej ciasto, delikatnie wyrównując. Można sobie pomóc nożem.
    Na ciasto dajemy pokrojone truskawki.

    Do miseczki dajemy masło, cukier i dodajemy stopniowo mąkę wyrabiając palcami do uzyskania sypkiej konsystencji, kruszonką posypujemy ciasto. Na koniec możemy posypać ciasto cukrem waniliowym.

    Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 40 minut-grzanie góra dół bez termoobiegu.
    Ciasto w pieczeniu pięknie rośnie, jest puszyste, pulchne, bardzo pyszne.





Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń