Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
chyba najłatwiejsze ciasto jakie istnieje :) Składa się z kilku składników, ale w smaku jest na prawdę wspaniałe, bardzo pulchniutkie, puszyste, ładnie rośnie w pieczeniu. Ciasto jest z truskawkami, ale spokojnie można zrobić je z innymi owocami, przykryte są one kruszonką. '
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 169
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 864
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3991
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 20013
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 169
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 864
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3991
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 20013
Składniki
Jajka ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę-robimy to kilka minut by masa znacznie powiększyła objętość i była puszysta. Do masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej i ewentualnie ekstrakt cytrynowy. Wszystko miksujemy na gładkie ciasto. Ciasto wychodzi dość gęste. Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą, dajemy do niej ciasto, delikatnie wyrównując. Można sobie pomóc nożem. Na ciasto dajemy pokrojone truskawki. Do miseczki dajemy masło, cukier i dodajemy stopniowo mąkę wyrabiając palcami do uzyskania sypkiej konsystencji, kruszonką posypujemy ciasto. Na koniec możemy posypać ciasto cukrem waniliowym. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 40 minut-grzanie góra dół bez termoobiegu. Ciasto w pieczeniu pięknie rośnie, jest puszyste, pulchne, bardzo pyszne.