Do góry

Desery Przepis na:

Szybkie brownie z owocami i śmietaną

Szybkie brownie z owocami i śmietaną

Autor:

Przepisów i artykułów: 296 Ocena: 4879

Dodano:

Odsłon: 1505

Nadszedł weekend więc z pewnością przyda się jakieś dobre ciacho do kawy. Zapraszam zatem na mocno czekoladowe brownie. Ciasto wzbogaciłam kremówką z mascarpone i obowiązkowo owocami, których teraz latem mamy pod dostatkiem. :)

Składniki

  • CIASTO
  • Jajka 6 szt.
  • Masło 20 dag.
  • Mąka pszenna 10 dag
  • Proszek do pieczenia 1 1/2 łyżeczki
  • Cukier 150 dag
  • Czekolada gorzka 20 dag (2 tabliczki)
  • ŚMIETANA
  • Śmietanka 30% 250 ml.
  • Mascarpone 250 g.
  • Cukier waniliowy 1 opakowanie
  • Ulubione owoce (borówki, maliny, winogrono, brzoskwinie)
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Szybkie brownie z owocami i śmietaną

Przygotowanie

  1. CIASTO

    Roztopić masło w garnuszku, wyłączyć ogień i dodać posiekaną czekoladę. Dokładnie mieszać, aż do momentu rozpuszczenia się czekolady Zostawić do wystudzenia.
    Białka ubić na sztywną pianę, (po chwili) dodać cukier, a następnie żółtka, dalej ubijać. Gdy powstanie puszysta piana zmniejszyć obroty miksera i wlać pomału roztopioną czekoladę z tłuszczem. Na sam koniec dodać przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temp. 180 stopni przez ok. 25 min. Ciasto powinno być wilgotne.


    ŚMIETANA

    Śmietankę 30% ubić mikserem, po chwili dodać cukier i mascarpone, dalej ubijać do powstania puszystej masy.


  2. DEKORACJA

    Na wystudzone ciasto nałożyć śmietanę, a następnie obficie posypać świeżymi owocami.


  3. Smacznego !

  4. :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń