Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To ciasto spokojnie może zastąpić pracochłonny piernik.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2239
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3309
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1354
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2111
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2239
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3309
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1354
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2111
Składniki
Mąkę, sodę i proszek do pieczenia przesiać przez sito do dużej miski. Dodać masło, cukier, jogurt, jajka, kakao, kawę, przyprawę do piernika, oraz miód. Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę.
Ciasteczka wraz z łyżeczką kakao zmielić za pomocą robota kuchennego (lub rozgnieść wałkiem na proszek).* Prostokątną formę- keksówkę (24x10) wysmarować masłem i wysypać ciasteczkami z kakao.
Przelać ciasto i wyrównać szpatułką. Piec w temp. 180st C. przez około 45 min. Przestudzone ciasto przeciąć wzdłuż na pół. Jedną część posmarować powidłami i przykryć drugą. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
*można oczywiście użyć tradycyjnie bułki tartej