Do góry

Desery Przepis na:

Szybkie ciasto " Cudaczek cielaczek ".

Szybkie ciasto  Cudaczek cielaczek .

Autor:

Przepisów i artykułów: 658 Ocena: 4107

Dodano:

Odsłon: 525

Miałam wstawić jutro te ciasto ale tak pomyślałam że może ktoś zechciałby upiec sobie go na niedzielę. Ciasto jest szybkie w wykonaniu i bardzo proste, Po upieczeniu w niektórych częściach ciasto oddziela się od twarogu ale to nie jest nic złego po prostu dobrze upieczone, jak to moja mama mówi : " Taki ci się chleb wydarzył że pod skórą kociak łaził ". Wystarczy kilka prostych składników i mamy na niedzielę pyszne ciasto do kawy.

Składniki

  • składniki na ciasto :
  • 5 jajek,
  • 1,5 szklanki cukru (szklanka poj. 210 ml),
  • 2,5 szklanki mąki,
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 1,5 szklanki oleju,
  • 0,5 łyżeczki dowolnego aromatu,
  • 1 łyżka kakao.
  • masa serowa :
  • 2 kostki twarogu chudego drobno mielonego,
  • 2 jajka,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 85 g margaryny tortowej.
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Szybkie ciasto " Cudaczek cielaczek ".

Przygotowanie

  1. Do miski wbić całe jajka, wsypać cukier oraz szczyptę soli i całość zmiksować na najwyższych obrotach miksera na jednolitą masę czyli tak zwany kogel - mogel. Gdy mamy już zmiksowana masę jajeczną wtedy dodać mąkę, proszek do pieczenia, aromat dowolny oraz olej i również całość zmiksować do połączenia się składników. Do zmiksowanego ciasta dodać kakao i zmiksować na jednolita masę, ciasto musi mieć konsystencję gęstej śmietany.

  2. Gotowe zmiksowane ciasto przełożyć do blaszki 31 na 24 wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać powierzchnię. W międzyczasie przygotować masę serową, do miski wbić całe jajka, wsypać cukier dodać dwie kostki twarogu oraz margarynę o temperaturze pokojowej pokrojoną w kawałki. Wszystko razem zmiksować na jednolitą masę.

  3. Na wyłożone do blaszki ciasto kłaść w odstępach przygotowany twaróg tak mniej więcej po dwie łyżki. Gotowe ciasto wstawić do nagrzanego na 180 minut piekarnika i piec 80 minut w zależności od piekarnika do tak zwanego suchego patyczka, 20 minut przed końcem pieczenia przykryć folią aluminiową aby ciasto się nie spaliło podczas pieczenia.

  4. Gdy ciasto już się upiekło ( moje się trochę przypaliło ) pozostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach na pięć minut, następnie wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Jak już ciasto jest zimne posypać cukrem pudrem, następnie oddzielić ciasto od papieru.

  5. Upieczone i ostudzone ciasto świetnie nadaje się do niedzielnej lecz nie tylko kawy czarnej lub z mlekiem. Jeśli ktoś nie pije kawy może być również do herbaty. Polecam serdecznie dla gości których się spodziewamy. Ciasto nie jest za słodkie takie w sam raz.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń