Do góry

Desery Przepis na:

Szybkie ciasto z suszoną porzeczką i aronią

Szybkie ciasto z suszoną porzeczką i aronią

Autor:

Przepisów i artykułów: 354 Ocena: 3790

Dodano:

Odsłon: 2150

Macie tak czasami, że coś za Wami „chodzi”? Za mną ostatnio tak chodziło ciasto z owocami i kruszonką… Na ale jak na złość o świeże owoce o tej porze roku raczej trudno. Z pomocą przyszły owoce kandyzowane ;)

Składniki

  • 4 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 250 g margaryny
  • 5 jajek
  • 100 ml mleka
  • 1 i 1/5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g kandyzowanej porzeczki
  • 100 g kandyzowanej aronii
  • Kruszonka:
  • 80 g maki
  • 40 g masła
  • 40 cukru
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wymiar formy 30 cm x 26 cm

    Na początku rozpuszczamy margarynę, a następnie studzimy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym. Później dodajemy do nich przesianą mąkę, proszek do pieczenia i margarynę. Ucieramy. Na koniec dodajemy mleko i miksujemy na jednolite ciasto. Przelewamy je do wyłożonej papierem do pieczenia formy, na koniec posypujemy owocami.

  2. Z mąki, cukru i masła zagniatamy kruszonkę, którą następnie posypujemy ciasto z owocami.

    Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w 160°C około 50 minut.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń