Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 803 Ocena: 5438
Dodano: 20.01.2021
Odsłon: 7781
3-4 os. | 30 min | łatwe | tanie |
Przygotować twaróg, przełożyć go do miski i ugnieść widelcem, następnie dodać całe jajka, wsypać mąkę i proszek do pieczenia, dodać śmietanę, można również dodać łyżeczkę ulubionego aromatu ( ja dałam pomarańczowy ), wsypać także cukier i wlać ocet lub spirytus. Wszystko dokładnie połączyć za pomocą widelca na jednolitą masę. Ciasto nie może być ani za gęste ani za rzadkie.
Jak już mamy przygotowane ciasto wstawić na mały gaz garnek wlewając do niego olej, rozgrzać go. Następnie na łyżkę nabierać niewielką ilość ciasta i przekładać pomagając sobie drugą łyżką na rozgrzany olej, włożone ciasto lekko podważyć widelcem aby nie przystało do dna garnka. Smażyć na wolnym ogniu do zarumienienia się z każdej strony, w czasie smażenia pączki same potrafią się przekręcać.
Usmażone pączki wyciągać za pomocą łyżki cedzakowej lub widelca do salaterki z wyłożonym ręcznikiem papierowym, choć nie ma aż takiej potrzeby ponieważ dodany ocet lub spirytus powoduje to że pączki nie wchłaniają dużo oleju.
Gdy już mamy usmażone wszystkie pączki i lekko ostygły można posypać cukrem pudrem lub polukrować ( ja nie znoszę lukru dlatego posypałam cukrem pudrem ). Pączki są tak delikatne że rozpływają się w buzi. Bardzo ważne aby te właśnie pączki smażyć na małym gazie nie mogą się smażyć szybko ponieważ będą w środku surowe.
Na skróty
Komentarze do przepisu (4)

mangiare 21 styczniaZgłoś do usunięcia
bardzo mi się podoba ten przepis. Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

Blog_Mydlo_i_Powidlo 21 styczniaZgłoś do usunięcia
Oryginalny pomysł:) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz