Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie racuchy na proszku do pieczenia, puszyste i chrupiące, ze świeżymi brzoskwiniami to doskonały podwieczorek dla całej rodziny.
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 131
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31300
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 416
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 131
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31300
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 416
Składniki
Brzoskwinie obieramy ze skórki, przekrawamy na pół, pozbawiamy pestek i kroimy w drobną kosteczkę. Skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do miski wlewamy mleko, dodajemy żółtka, olej, cukier i mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, najlepiej przesianą, racuszki będą bardziej puszyste. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany, dlatego czasami trzeba dodać jeszcze trochę mąki. Do tak przygotowanego ciasta dajemy pianę z białek i delikatnie łączymy ją z ciastem.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej i małą łyżką wazową nakładamy porcje ciasta. Oleju ma być sporo, tak jak przy plackach ziemniaczanych, wtedy racuchy wyjdą chrupiące. Na wierzchu każdego racucha kładziemy garść brzoskwiń. Smażymy racuchy na rumiano z obu stron.
Gotowe racuchy przekładamy na talerz. Możemy najpierw osączyć je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, następnie przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem.