Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło się go z krówek i masła. Ja proponuję prostą i szybko w przygotowaniu wersję. Równie pyszną.
Rosół często gości na świątecznym stole. Cieszy się nieustająco ogromną popul...
Odsłon: 85
Pomysłowy deser, którego przygotowanie trwa kilka chwil.
Odsłon: 131
Prosta i szybka w przygotowaniu surówka. Jest orzeźwiająca i pyszna. Może sta...
Odsłon: 286
Bitki z cebulą to klasyczne danie polskiej kuchni. Smakują wyśmienicie w towa...
Odsłon: 1085
Bigos myśliwski z karkówką i boczkiem wędzonym to prawdziwy klasyk w polskiej...
Odsłon: 713
Rosół często gości na świątecznym stole. Cieszy się nieustająco ogromną popul...
Odsłon: 85
Pomysłowy deser, którego przygotowanie trwa kilka chwil.
Odsłon: 131
Prosta i szybka w przygotowaniu surówka. Jest orzeźwiająca i pyszna. Może sta...
Odsłon: 286
Bitki z cebulą to klasyczne danie polskiej kuchni. Smakują wyśmienicie w towa...
Odsłon: 1085
Bigos myśliwski z karkówką i boczkiem wędzonym to prawdziwy klasyk w polskiej...
Odsłon: 713
Składniki
Masło roztopić w garnku na małej mocy palnika. Dodać cały kajmak i mieszać w garnku przez kilka minut, do połączenia składników. Następnie zdąć garnek z palnika i odczekać kilka minut, by masa nie była wrząca, a następnie wsypać ryż preparowany. Całość mieszać chwilę, aż masa krówkowa oblepi cały ryż. Masę odstawić na kilka minut do przestudzenia. Po przestudzeniu łatwiej będzie formować szyszki z kajmakiem. Na łyżkę nakładać porcję masy wielkości średniego orzecha włoskiego. Masę przekładać do dłoni, które wcześniej zostały zmoczone wodą. Dłońmi formuj kulkę. Gotowe szyszki układać jedna obok drugiej na pergaminie. Co 2-3 szyszki należy ponownie przepłukać dłonie, by pozbyć się z nich warstwy kajmaku. Całkowicie przestudzone szyszki z kajmakiem odłożyć do lodówki, by masa zastygła i szyszki zrobiły się chrupiące. Smacznego!