Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspaniały deser dla wielbicieli karmelu, toffee oraz bananów! W całości przygotujesz go w domu ;)
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 13117
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4182
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43083
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 503
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 398
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 452
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 13117
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4182
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43083
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 503
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 398
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 452
Składniki
Przygotowujemy kruchy spód pod tartę. Pokrojone w kostkę masło ucieramy w garnku, stopniowo przesiewamy mąkę, miksujemy. Dodajemy szczyptę soli, cukier oraz proszek do pieczenia. Kruszonkę wysypujemy na blat, dodajemy żółtko oraz dwie łyżki zimnej wody. Szybko zagniatamy. W razie konieczności dodajemy jeszcze troszkę zimnej wody. Ciasto zlepione w kulkę owijamy folią i wkładamy do lodówki na pół godziny. Następnie podsypując mąką wałkujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Przekładamy do foremki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Ciasto dziurkujemy widelcem i pieczemy z obciążeniem przez 10 min w 180 stopniach. Następnie zdejmujemy obciążenie i pieczemy jeszcze 10 min.
W między czasie, gdy ciasto jest już prawie upieczone, przygotowujemy kajmak. W rondelku rozpuszczamy cukier, mieszając cały czas, żeby się nie przypalił. Kiedy będzie już całkiem płynny, zdejmujemy z palnika, dodajemy stopniowo 3 łyżki mascarpone, energicznie mieszamy. Na wyjęty z piekarnika kruchy spód wylewamy gorący kajmak, równo rozprowadzając go łyżką. Pozostawiamy do wystygnięcia. Banany kroimy w plastry, rozkładamy na zastygniętym kajmaku i polewamy delikatnie sokiem z cytryny.
Ostatnia część to śmietankowy krem. Śmietankę ubijamy na sztywno, wsypujemy utrwalacz. Miksując stopniowo dodajemy 2 łyżki cukru pudru, następnie pozostały serek mascarpone. Gotowy krem wykładamy na banany. Tartę schładzamy w lodówce minimum godzinę. Dekorujemy według uznania. Smacznego!