Do góry

Desery Przepis na:

Tarta bananowa - domowe banoffee

Tarta bananowa - domowe banoffee

Autor:

Przepisów i artykułów: 30 Ocena: 367

Dodano:

Odsłon: 416

Wspaniały deser dla wielbicieli karmelu, toffee oraz bananów! W całości przygotujesz go w domu ;)

Składniki

  • 100 g schłodzonego masła
  • 200 g przesianej mąki
  • 50 g cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • żółtko
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 200 g cukru
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 duże banany
  • 250 ml śmietanki kremówki 30% dobrze schłodzonej
  • saszetka utrwalacza do bitej śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru
  • kakao do dekoracji
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Tarta bananowa - domowe banoffee

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy kruchy spód pod tartę.
    Pokrojone w kostkę masło ucieramy w garnku, stopniowo przesiewamy mąkę, miksujemy. Dodajemy szczyptę soli, cukier oraz proszek do pieczenia. Kruszonkę wysypujemy na blat, dodajemy żółtko oraz dwie łyżki zimnej wody. Szybko zagniatamy. W razie konieczności dodajemy jeszcze troszkę zimnej wody.

    Ciasto zlepione w kulkę owijamy folią i wkładamy do lodówki na pół godziny.
    Następnie podsypując mąką wałkujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Przekładamy do foremki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką.
    Ciasto dziurkujemy widelcem i pieczemy z obciążeniem przez 10 min w 180 stopniach. Następnie zdejmujemy obciążenie i pieczemy jeszcze 10 min.

  2. W między czasie, gdy ciasto jest już prawie upieczone, przygotowujemy kajmak.
    W rondelku rozpuszczamy cukier, mieszając cały czas, żeby się nie przypalił. Kiedy będzie już całkiem płynny, zdejmujemy z palnika, dodajemy stopniowo 3 łyżki mascarpone, energicznie mieszamy.

    Na wyjęty z piekarnika kruchy spód wylewamy gorący kajmak, równo rozprowadzając go łyżką.
    Pozostawiamy do wystygnięcia.

    Banany kroimy w plastry, rozkładamy na zastygniętym kajmaku i polewamy delikatnie sokiem z cytryny.

  3. Ostatnia część to śmietankowy krem.
    Śmietankę ubijamy na sztywno, wsypujemy utrwalacz. Miksując stopniowo dodajemy 2 łyżki cukru pudru, następnie pozostały serek mascarpone. Gotowy krem wykładamy na banany.

    Tartę schładzamy w lodówce minimum godzinę.
    Dekorujemy według uznania.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń