Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspaniały deser dla wielbicieli karmelu, toffee oraz bananów! W całości przygotujesz go w domu ;)
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 116422
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 7951
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3000
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1505
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1282
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 116422
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 7951
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3000
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1505
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1282
Składniki
Przygotowujemy kruchy spód pod tartę. Pokrojone w kostkę masło ucieramy w garnku, stopniowo przesiewamy mąkę, miksujemy. Dodajemy szczyptę soli, cukier oraz proszek do pieczenia. Kruszonkę wysypujemy na blat, dodajemy żółtko oraz dwie łyżki zimnej wody. Szybko zagniatamy. W razie konieczności dodajemy jeszcze troszkę zimnej wody. Ciasto zlepione w kulkę owijamy folią i wkładamy do lodówki na pół godziny. Następnie podsypując mąką wałkujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Przekładamy do foremki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Ciasto dziurkujemy widelcem i pieczemy z obciążeniem przez 10 min w 180 stopniach. Następnie zdejmujemy obciążenie i pieczemy jeszcze 10 min.
W między czasie, gdy ciasto jest już prawie upieczone, przygotowujemy kajmak. W rondelku rozpuszczamy cukier, mieszając cały czas, żeby się nie przypalił. Kiedy będzie już całkiem płynny, zdejmujemy z palnika, dodajemy stopniowo 3 łyżki mascarpone, energicznie mieszamy. Na wyjęty z piekarnika kruchy spód wylewamy gorący kajmak, równo rozprowadzając go łyżką. Pozostawiamy do wystygnięcia. Banany kroimy w plastry, rozkładamy na zastygniętym kajmaku i polewamy delikatnie sokiem z cytryny.
Ostatnia część to śmietankowy krem. Śmietankę ubijamy na sztywno, wsypujemy utrwalacz. Miksując stopniowo dodajemy 2 łyżki cukru pudru, następnie pozostały serek mascarpone. Gotowy krem wykładamy na banany. Tartę schładzamy w lodówce minimum godzinę. Dekorujemy według uznania. Smacznego!