Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś trochę na osłodę, trochę na poprawę humoru i trochę lata. Tarta brzoskwiniowa. Idealne rozwiązanie na gorszy dzień - swoim smakiem zdecydowanie poprawi humor, zapachem i barwą przeniesie Was do lata. Co tu dużo mówić, wszystkim, którzy mieli okazję ją spróbować bardzo, bardzo smakowała i z czystym sumieniem i pełną odpowiedzialnością mogę ją polecić. :)
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 119
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1223
O szakszuce nie pisałam jeszcze na blogu, ale z prawie ostatnich pomidorów pr...
Odsłon: 209
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 119
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1223
O szakszuce nie pisałam jeszcze na blogu, ale z prawie ostatnich pomidorów pr...
Odsłon: 209
Składniki
Zaczynamy od wyrobienia ciasta. Przesiewamy mąkę na stolnicę lub do dużej miski, jak kto woli. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło, żółtka, śmietanę i cukier puder. Ciasto wyrabiamy i wkładamy do lodówki na około 40-50 minut. Po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy ciasto na papierze do pieczenia i przekładamy do formy na tartę, grubo posmarowanej masłem. Rozkładamy ciasto i nakłuwamy je. Wykładamy na ciasto pognieciony papier do pieczenia i obciążamy je fasolą lub obciążnikami. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy spód 20 minut, po czym ściągamy obciążniki i wkładamy je jeszcze na 5 minut do piekarnika.
W czasie kiedy piecze się spód robimy zalewę na ciasto. Zrobienie jej jest dziecinnie proste- wystarczy wszystkie składniki ze sobą dokładnie zmiksować. ;)
Po 25 minutach wyjmujemy ciasto, zmniejszamy temperaturę pieczenia do 150 stopni i zalewamy powstałą "masą". Na to układamy pokrojone brzoskwinie i wkładamy do piekarnika. Pieczemy do czasu, kiedy zalewa całkowicie się nie zetnie - około 30-35 minut. Wystudzoną tartę posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! ;)