Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś trochę na osłodę, trochę na poprawę humoru i trochę lata. Tarta brzoskwiniowa. Idealne rozwiązanie na gorszy dzień - swoim smakiem zdecydowanie poprawi humor, zapachem i barwą przeniesie Was do lata. Co tu dużo mówić, wszystkim, którzy mieli okazję ją spróbować bardzo, bardzo smakowała i z czystym sumieniem i pełną odpowiedzialnością mogę ją polecić. :)
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13130
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1486
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14438
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5968
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13130
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1486
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14438
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5968
Składniki
Zaczynamy od wyrobienia ciasta. Przesiewamy mąkę na stolnicę lub do dużej miski, jak kto woli. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło, żółtka, śmietanę i cukier puder. Ciasto wyrabiamy i wkładamy do lodówki na około 40-50 minut. Po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy ciasto na papierze do pieczenia i przekładamy do formy na tartę, grubo posmarowanej masłem. Rozkładamy ciasto i nakłuwamy je. Wykładamy na ciasto pognieciony papier do pieczenia i obciążamy je fasolą lub obciążnikami. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy spód 20 minut, po czym ściągamy obciążniki i wkładamy je jeszcze na 5 minut do piekarnika.
W czasie kiedy piecze się spód robimy zalewę na ciasto. Zrobienie jej jest dziecinnie proste- wystarczy wszystkie składniki ze sobą dokładnie zmiksować. ;)
Po 25 minutach wyjmujemy ciasto, zmniejszamy temperaturę pieczenia do 150 stopni i zalewamy powstałą "masą". Na to układamy pokrojone brzoskwinie i wkładamy do piekarnika. Pieczemy do czasu, kiedy zalewa całkowicie się nie zetnie - około 30-35 minut. Wystudzoną tartę posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! ;)