Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta cytrynowa z kremem lemon curd jest orzeźwiającym wypiekiem. Może być podana na różne sposoby z bezą włoską lub kremem śmietanowym. Tarta cytrynowa pięknie się prezentuje i pasuje na każdą okazję.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 37
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 20
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 109
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 118
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 37
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 20
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 109
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 118
Składniki
Mąkę, cukier puder przesiewamy do misy, dodajemy szczyptę soli. Zimne masło kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do mąki i siekamy z grubsza do momentu uzyskania kruszonki. Żółtko i jajko, dodajemy do ciasta. Wszystkie składniki siekamy za pomocą siekacza lub noża, natomiast dłońmi zagniatamy na sam koniec i dość krótko. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki. Następnie ciasto wałkujemy i zawinięta na wałku przekładamy na natłuszczoną formę. Lekko dociskamy i do dna i boków, formując spód. Ciasto chłodzimy przez 15 minut. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 °C. Tartę nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 10-15 minut, aż się lekko zarumieni. Studzimy na kratce, uprzednio usuwając delikatnie boki formy. Nadziewamy kremem lemon curd
Składniki na około 390 g kremu sok z cytryny ok. 120 ml ( ok. 3 sztuk ) skórka z 2 cytryn cukier 160 g masło 82 % tł. 75 g 2 jajka żółtka z 2 jaj Przygotowanie Lemon curd przygotowujemy w kąpieli wodnej. Do garnka nalewamy wodę i gotujemy na wolnym ogniu. Szklaną miskę wstawiamy na garnek tak, aby nie dotykała wody. W misce umieszczamy sok z cytryny ze skórką, cukier oraz masła. Wszystkie składniki podgrzewamy do rozpuszczania, co jakiś czas mieszamy. Jajka z żółtkami ubijamy na jasną, puszystą masę. Ubite jajka dodajemy do miski i wszystkie składniki podgrzewamy do momentu, aż krem osiągnie konsystencję rzadkiego budyniu. Krem przecieramy przez sitko i odstawiamy do wystygnięcia. Podczas studzenia mieszamy co jakiś czas. Następnie krem przekładamy do słoiczka, przechowujemy w lodówce do paru dni.