Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna tarta na kruchym spodzie, polecam :)
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 336
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 560
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1042
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 336
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 560
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1042
Składniki
Forma na tartę od 22-24 cm. Wykonanie spodu; Łączymy masło, mąkę i cukier. Zagniatamy na kruszonkę, następnie dodajemy żółtka i wodę. Ciasto zagniatamy na zwartą kulę, owijamy we folię i umieszczamy w lodówce na 20 minut. Po tym czasie ciastem oblepiamy formę, nakłuwamy widelcem i pieczemy 20 minut w 180* Wykonanie masy; Z cytryn wyciskamy sok, dodajemy żółtka i skrobię kukurydzianą. W osobnym rondelku grzejemy masło, dodajemy cukier, wodę, na końcu masę z żółtek, soku z cytryn i skrobi. Masę grzejemy, aż zgęstnieje. Wykładamy ją na upieczony spód ciasta. Beza; 5 białek pozostałych po wykonaniu spodu i nadzienia 1/2 szklanki cukru Białka miksujemy z cukrem, aż powstanie szklista masa. Wykładamy ją na masę cytrynową. Całość pieczemy 20 minut w 160* Do momentu, aż beza lekko się zarumieni.