Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 24
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 24
Składniki
Z podanych składników wyrobić ciasto. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Ciasto rozwałkować. Wyłożyć ciastem formę (dno i boki), Spód i boki lekko ponakłuwać widelcem,aby nie wyrosła w piekarniku górka. Piec przez 15 minut.
Wycisnąć sok z cytryny i pomarańczy.. Wlać do garnka, dodać wodę, skórkę z cytryny, mąkę ziemniaczaną, cukier. Wszystko wymieszać i zagotować,aż zgęstnieje. Odstawić z ognia i do gorącej masy dodać pokrojone na kawałeczki masło. Mieszać, aż się połączy z masą. Następnie dodać jajko i żółtka i szybko wymieszać. Na powierzchni masy położyć kawałek folii spożywczej, zabezpieczając ją przed wysuszeniem i utworzeniem kożucha.
Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać po łyżce cukier cały czas ubijając. Ubijać białka jeszcze przez 2 - 3 minuty, pod koniec dodając mąkę ziemniaczaną. Przełożyć bezę do worka cukierniczego.
Wyłożyć krem cytrynowy na kruchy spód. Następnie udekorować wierzch bezą. Wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut aż beza będzie z wierzchu chrupiąca i lekko zrumieniona. Wyjąć i dokładnie ostudzić.
Notes Jeśli wydaje Ci się, że Twoja beza jest jeszcze " surowa" możesz ja jeszcze lekko podsuszyć. Ustaw piekarnik na termoobieg i zmniejsz temperaturę do 60 stopni. Piecz przez 15 min.