Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rewelacyjne ciasto. Piękne i tak samo pyszne. Zawsze wywołuje wielkie wow. Bardzo często do niego wracam. Jak nie ma świeżych owoców - jest tylko z galaretką. Przepis podpatrzony na "moich wypiekach" .
...ale pyszny.
Odsłon: 729
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 90
Polecam.
Odsłon: 642
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 373
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 175
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5145
...ale pyszny.
Odsłon: 729
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 90
Polecam.
Odsłon: 642
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 373
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 175
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5145
Składniki
SKŁADNIKI NA KRUCHY SPÓD 160 g mąki 30 g kakao 60 g cukru pudru 100 g zimnego, dobrego masła 1 jajko SPOSÓB WYKONANIA Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i zagniatamy. Następnie gotowe ciasto wkładamy do lodówki na ok 30 min. Po tym czasie przekładamy na blachę do tarty - wysmarowaną wcześniej masłem i oprószoną mąką- nakrywamy papierem do pieczenia, wysypujemy na to fasolę lub kulki i do nagrzanego piekarnika. Piekę w 190 stopniach przez 15 minut, następnie zdejmujemy papier i fasole i pieczemy kolejne 20 minut. Studzimy. Gdy tarta stygnie przygotowujemy Panna Cotte
SKŁADNIKI PANNA COTTA 300 ml śmietany 36% 100 ml mleka 30 g cukru 1 cukier waniliowy 170 g białej czekolady 3 łyżeczki żelatyny SPOSÓB WYKONANIA Do małego garnuszka wsypujemy żelatynę i zalewamy 2 łyżkami wody. Odstawiamy do napęcznienia. Do garnka wlewamy śmietanę, mleko, cukry. Mieszając doprowadzamy do wrzenia. Zestawiamy z palnika i dodajemy połamaną na kawałki czekoladę. Odstawiamy na 2 minuty - po tym czasie dokładnie wymieszać. Żelatynę podgrzewamy ( ale tylko delikatnie - nie może się zagotować) i wlewamy do czekoladowej mieszanki. Gęstniejącą przelać na kruchy spód. Wstawiamy do lodówki. Gdy tarta już się zsiądzie układamy na niej ulubione owoce i zalewamy ulubioną galaretką rozrobioną w 250 ml wody.