Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Początkowo z tego ciasta chciałam zrobić kruche ciasteczka, jednak niestety całkowicie uśmierciłam swoją maszynkę do wyciskania ciastek (zbyt dużo energii wczoraj we mnie drzemało :) ). Zanim zdecydowałam się na upieczenie tarty, medytowałam nad surowym ciastem ok 10 minut i kombinowałam co z niego zrobić??? Widząc w koszyczku kilka pięknych i słodkich jabłek wpadłam na pomysł zrobienia właśnie tarty. Ojjjj tak, zdecydowanie to był świetny pomysł :))
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 676
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 27
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 197
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 50
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 228
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 363
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 676
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 27
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 197
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 50
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 228
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 363
Składniki
Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiewamy do dużej miski, następnie dodajemy żółtka, pokrojone w kostkę masło, olej i cukier waniliowy. Całość dokładnie wyrabiamy dłońmi lub w malakserze z końcówką do zarabiania kruchego ciast.
Jabłka obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy w zgrabne paseczki. Formę do tarty wykładamy ciastem (ciasto jest dosyć kruche, dlatego najlepiej jest wylepiać formę kawałkami ciasta), układamy na nim pokrojone jabłka, posypujemy cukrem waniliowym i świeżo startym cynamonem, a na wierzchu układamy paski z ciasta.
Wierzch tarty smarujemy rozmąconym białkiem i posypujemy brązowym cukrem. Całość pieczemy ok 40 minut w 175 - 180*C. Podajemy posypane cukrem pudrem.
zdj
zdj