Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zobacz tę niezwykłą alternatywę do Rogala Świętomarcińskiego! Znacznie szybsza w przygotowaniu tarta a smak ten sam! Nie ma wałkowania ciasta i jego zawijania. Tarta jest idealna dla wielbicieli makowego nadzienia Rogali Marcińskich. Raz zrobisz a będziesz piekła każdego roku!
Składniki
Zmiel ciastka a następnie wymieszaj je z solą. Dodaj roztopione masło i wymieszaj. Przełóż do formy na tartę (spód formy warto wyłożyć papierem do pieczenia, aby łatwiej wyjąć tartę). Włóż na 15 minut do lodówki a następnie podpiecz w piekarniku ustawionym na 180°C - 5 minut, bez termoobiegu tylko grzałka góra i dół. Składniki: 250 g herbatników, 100 g masła, sól.
Biały mak zmiel w malakserze przez ok. 3 minuty (możesz użyć blendera). Przesyp zmielony mak do miski. Następnie zmiel orzechy włoskie, rodzynki i morele. Wystarczy kilka sekund. Wsyp ponownie mak do bakalii i jeszcze raz chwilę miksuj. Składniki: 150 g białego maku, 50 g rodzynek, 50 g suszonych moreli, 50 g orzechów włoskich.
Zagotuj mleko w garnku a następnie wrzuć do niego mak z bakaliami. Gotuj pod przykryciem przez około 50 minut na bardzo małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie dodaj 25g masła i wymieszaj aż się rozpuści. Po ugotowaniu odkryj mak i pozostaw do ostygnięcia. Składniki: 370 ml mleka, 25 g masła.
Po wystygnięciu maku przełóż go do misy miksera a następnie dodaj do niego zmielone migdały, cukier, miód, aromat i rum. Wymieszaj masę dokładnie na niskich obrotach dodając jajko jedno po drugim. Składniki: 75 g mielonych migdałów, 50 g cukru pudru, 1/2 szklanki miodu, 2 jajka, 1 łyżka cukru migdałowego, 1 kieliszek rumu.
Na przygotowany wcześniej spód (wychłodzony) wylej przygotowaną masę makową a następnie włóż do piekarnika. Piecz w 180 °C - grzałka góra i dół przez 30 minut. Po tym czasie wyjmij tartę z piekarnika i odstaw do wystygnięcia. Ciasto musi dobrze stężeć dlatego zawiń je folią i włóż do lodówki na kilka godzin i gotowe!