Do góry

Desery Przepis na:

Tarta z borówkami

Tarta z borówkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 34 Ocena: 768

Dodano:

Odsłon: 1233

Pyszne ciacho. Można zrobić w większej formie lub wy porcjowane w małych foremkach.

Składniki

  • Ciasto:
  • masło 125 g
  • mleko 40 ml
  • żółtko 1
  • maka pszenna 250 g
  • sól 1/2 łyżeczki
  • cukier waniliowy 1 łyżka
  • tłuszcz i mąka do formy
  • Krem:
  • serek mascarpone 250 g
  • biała czekolada 100 g
  • śmietana 36% 125 g
  • Dodatkowo:
  • borówki 200 g
  • posypka czekoladowa
  • dżem jagodowy 3 łyżki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Tarta z borówkami

Przygotowanie

  1. Borówki umyć i osuszyć.

  2. Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki i zagnieść szybko na gładkie ciasto.

  3. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na min. 1 godzinę.

  4. Formę do tarty posmarować tłuszczem i oprószyć mąką.

  5. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i przełożyć do formy, docisnąć do brzegów i ponakłuwac widelcem. Nadmiar ciasta odciąć.

  6. Wierzch tarty wyłożyć pergaminem i wysypać na niego fasolę.

  7. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.
    Piec 15 minut, po tym czasie zdjąć obciążenie z ciasta i piec jeszcze 15-20 min, aż się lekko zrumieni.
    Upieczony spód wystudzić.

  8. Przygotować krem:
    Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko przestudzić.

  9. Śmietanę ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z serkiem mascarpone i roztopioną czekoladą.

  10. Wystudzony spód tarty posmarować dżemem jagodowym.
    Na dżem wyłożyć krem.
    Na krem wyłożyć borówki.
    Udekorować posypką czekoladową.

  11. Ciasto schłodzić w lodówce przez kilka godzin do stężenia kremu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń