Do góry

Desery Przepis na:

Tarta z czereśniami

Tarta z czereśniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 208 Ocena: 5079

Dodano:

Odsłon: 4416

Tą tartą rozpoczęłam w moim domu sezon czereśniowy

Składniki

  • SPÓD:
  • Mąka pszenna 200 gram
  • Jajko 1 szt.
  • Margaryna 100 gram
  • Cukier puder 50 gram
  • Zimna woda 2 łyżki
  • Kakao 2 płaskie łyżki
  • Szczypta soli
  • MASA:
  • Jogurt grecki 360 gram
  • Jajka 3 szt.
  • Olej 2 łyżki
  • Budyń waniliowy 1 opakowanie
  • Cukier puder 0,5 szklanki
  • Czereśnie
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Tarta z czereśniami

Przygotowanie

  1. Spód: Do miski wsypujemy mąkę, kakao, szczyptę soli i cukier puder, wbijamy jajko oraz dodajemy margarynę i zimną wodę. Zagniatamy te składniki na gładkie ciasto. Rozwałkowujemy je do wielkości foremki do tarty (użyłam formy o średnicy 28 cm). Przełożyć ciasto do formy i ponakłuwać je widelcem. Piec 20 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia.

  2. Masa: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy połowę cukru pudru (1/4 szklanka). Żółtka miksujemy z pozostałą połową cukru pudru (1/4 szklanki). Podczas miksowania wsypujemy budyń.

  3. Do ubitych białek dodajemy po łyżce masy z żółtek i stopniowo całość mieszamy. Dodajemy jogurt grecki i olej. Wszystko dokładnie mieszamy.

  4. Powstałą masę wylewamy na upieczony i przestudzony spód do tarty i równo ją rozkładamy. Na wierzch ciasta kładziemy czereśnie. Tartę pieczemy ponownie ok. 30-40 minut w temp. 170 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń