Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta tarta z budyniem i jabłkami wygląda tak elegancko dzięki pomysłowo ułożonym plasterkom owoców, otoczonych bogatym i aksamitnym kremem. Kruche ciasto tarty ma chrupiący smak i wspaniałą konsystencję.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11288
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4944
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1137
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9838
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1460
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11288
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4944
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1137
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9838
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1460
Składniki
W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier i sól. Dodaj zimne masło i wetrzyj je (za pomocą noża lub palcami) w mąkę, by powstały grudki. W szklance roztrzep żółtko i wlej do ciasta, wymieszaj. Dodaj 3-4 łyżki lodowatej wody i szybko zagnieć ciasto (w razi potrzeby dodaj więcej wody). Zbierz ciasto, uformuj kulkę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 2 godziny lub na całą noc.
W misce wymieszaj żółtka i cukier. Dodaj mąki i pomieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstaw na bok. W rondelku podgrzej mleko z przekrojoną na pół laską wanilii (jeśli używasz ekstraktu, dodaj go później). Gdy mleko będzie prawie wrzało, wyjmij wanilię, a następnie stopniowo wlewaj masę jajeczną, stale mieszając. Jeśli używasz ekstraktu waniliowego, wlej go teraz i gotuj masę do uzyskania konsystencji budyniu. Pozostaw krem do lekkiego przestudzenia (koniecznie przykryj garnek folią spożywczą, by na masie nie powstała skorupka).
Z jabłek wydrąż gniazda nasienne i pokrój je na plasterki. Przełóż do miski i delikatnie wymieszaj z cukrem i cynamonem. Skrop sokiem z cytryny, by nie ciemniały.
Przygotuj foremkę do pieczenia o średnicy ok. 30 cm i wysmaruj ją masłem. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj i wyłóż do blaszki (mocno dociśnij boki). Na ciasto wylej przestudzony i wymieszany lub ubity krem budyniowy, a na nim ułóż wzór z plasterków jabłek. Włóż tartę do pieca nagrzanego do 200°C i piecz około 30-40 minut. Najlepiej, aby piekarnik miał włączoną funkcję dolnego pieczenia. Po wymaganym czasie wyjmij tartę, aby ostygła i serwuj.