Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dla miłośników tart i jabłek
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 656
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 93
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2696
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 656
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 93
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2696
Składniki
Przesiać mąkę i posiekać z masłem,dodać łyżkę cukru zwykłego i cukier waniliowy oraz skórkę z cytryny.Zagnieść ciasto i schłodzić ok pół godziny w lodówce.
Jabłka umyć,obrać,pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne,następnie pokroić je na mniejsze cząstki.
Śmietanę wymieszać z 1/3 szklanki cukru,jajkami i aromatem waniliowym
Schłodzone ciasto rozwałkować (ja to robię między kawałkami folii) i przełożyć do natłuszczonej formy do pieczenia tart wylepiając również brzegi formy ciastem.Spód ciasta gęsto nakłuć widelcem,wstawić do piekarnika do 180 st i podpiec ok 15-20 min.Następnie wyjąć i pozostawić w formie do wystygnięcia.
Na podpieczonym spodzie ułożyć dość ciasno jabłka,polać sosem z jajek i śmietany,wstawić do piekarnika również do 180 st i piec ok 40-50 min.