Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta z jagodami i mascarpone czyli klasyczne, kruche, nie za słodkie ciasto. Ciasto do którego można użyć nie tylko zdrowych jagód ale każdych innych owoców.
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 471
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1816
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 374
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 471
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1816
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 374
Składniki
Jagody umyj, przebierz, oczyść.
Formę nasmaruj masłem i obsyp bułką tartą.
Z mąki, masła pokrojonego na mniejsze kawałki, cukru waniliowego, szczypty soli, żółtka oraz wody wyrób krótko na gładką masę ciasto.
Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce.
Bardzo zimną śmietankę wraz z kremem mascarpone i cukrem* ubij na gęsty krem.
Ciasto rozwałkuj na okrąg trochę większy niż przygotowana forma.
Z pomocą wałka przełóż ciasto na formę. Ponakłuwaj widelcem i piecz 25 minut w piekarniku 180 stopni.
Gotowe ciasto ostudź, nałóż krem i jagody.
Udekoruj świeżą miętą. Opcjonalnie posyp cukrem pudrem.
*Jeśli lubisz bardziej słodkie kremy dodaj więcej cukru lub użyj cukru pudru.