Do góry

Desery Przepis na:

Tarta z jagodami i mascarpone

Tarta z jagodami i mascarpone

Autor:

Przepisów i artykułów: 30 Ocena: 129

Dodano:

Odsłon: 1514

Tarta z jagodami i mascarpone czyli klasyczne, kruche, nie za słodkie ciasto. Ciasto do którego można użyć nie tylko zdrowych jagód ale każdych innych owoców.

Składniki

  • Jagody 500 g
  • Mascarpone 250 g
  • Śmietanka do ubijania 30% – 200 g
  • 6 łyżek cukru trzcinowego
  • Mąka 250 g
  • Masło 140 g – zimne z lodówki + do posmarowania formy
  • Cukier waniliowy – 1opakowanie
  • 4 łyżki wody
  • 1 żółtko
  • Szczypta soli
  • Bułka tarta do obsypania formy
  • Mięta – kilka listków
  • Opcjonalnie: Cukier puder
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Tarta z jagodami i mascarpone

Przygotowanie

  1. Jagody umyj, przebierz, oczyść.

  2. Formę nasmaruj masłem i obsyp bułką tartą.

  3. Z mąki, masła pokrojonego na mniejsze kawałki, cukru waniliowego, szczypty soli, żółtka oraz wody wyrób krótko na gładką masę ciasto.

  4. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce.

  5. Bardzo zimną śmietankę wraz z kremem mascarpone i cukrem* ubij na gęsty krem.

  6. Ciasto rozwałkuj na okrąg trochę większy niż przygotowana forma.

  7. Z pomocą wałka przełóż ciasto na formę. Ponakłuwaj widelcem i piecz 25 minut w piekarniku 180 stopni.

  8. Gotowe ciasto ostudź, nałóż krem i jagody.

  9. Udekoruj świeżą miętą.
    Opcjonalnie posyp cukrem pudrem.

  10. *Jeśli lubisz bardziej słodkie kremy dodaj więcej cukru lub użyj cukru pudru.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń