Do góry

Desery Przepis na:

Tarta z jeżyną i cytryną Petera

Tarta z jeżyną i cytryną Petera

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 40

Dodano:

Odsłon: 102

Cudowna kompozycja smaków, cytryna i jeżyna doskonale współgrają, dając lekko kwaśny smak. Zrobiłem według przepisu Petera, zwycięzcy angielskiego programu The great british bake off. Ciasto kruche z prażonymi orzechami, niestety trochę Peterze do poprawki :) Dobre w smaku ale za miękkie i boki opadają. Może mój błąd, więc sprawdźcie jak Wam wyjdzie. Pyszne, polecam :)

Składniki

  • ciasto kruche: prażone orzechy laskowe lub włoskie 50 g
  • mąka pszenna 150 g
  • zimne masło lub margaryna 100 g
  • cukier puder 75 g
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • masa cytrynowa: sok z cytryny 100 ml + skórka cytrynowa
  • drobny cukier 75 g
  • śmietana 36 % 85 g
  • 2 jajka + 1 żółtko
  • Masa jeżynowa: jeżyny 440 g
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 żółtka + z jajko
  • drobny cukier 75 g
  • żelatyna 6 g + 2 łyżki wody
  • masło 85 g
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Tarta z jeżyną i cytryną Petera

Przygotowanie

  1. Forma 20 cm, wysmarowana z krążkiem papieru na spodzie.
    Ciasto kruche.
    Orzechy zmiksowałem na piasek.
    Szybko zagniotłem kruche ciasto, zawinąłem w folię i schłodziłem.
    Schłodzonym ciastem wyłożyłem spód i boki na 3-4 cm, nakłułem widelcem.
    Piekłem w 200 C około 25 minut.
    Ciasto posmarowałem białkiem i piekłem jeszcze 1-2 minuty.

    W czasie pieczenia robię MASĘ CYTRYNOWĄ.
    Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej ubiłem rózgą na gładką masę.

  2. Upieczone ciasto lekko ostudziłem i zmniejszyłem w piekarniku temperaturę do 170 C.
    Tuż przed włożeniem do piekarnika wylałem masę cytrynową na ciasto i piekłem ok. 19-20 minut. Masa lekko się trzęsła.
    Ostudziłem

  3. Masa jeżynowa.
    Żelatynę wymieszałem z wodą.
    Jeżyny z sokiem cytrynowym gotowałem na średnim ogniu 5 minut, potem przetarłem przez sitko.
    Wyrzuciłem tylko pestki.
    Otrzymane puree gotowałem na małym ogniu, aby uzyskać 200 g.
    Ja miałem 210 g puree, dodałem żółtka, jajko, cukier i gotowałem na małym ogniu, mieszając, ok 5-10 minut. Max 75 C, masa lekko pyrka.
    Do gorącego puree dodałem żelatynę i masło, mieszałem do rozpuszczenia. Przestudziłem.
    Masę wyłożyłem na ciasto i całość schłodziłem.
    Dekoracja to jeżyny, listki mięty i kwiaty ogórecznika.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń