Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cudowna kompozycja smaków, cytryna i jeżyna doskonale współgrają, dając lekko kwaśny smak. Zrobiłem według przepisu Petera, zwycięzcy angielskiego programu The great british bake off. Ciasto kruche z prażonymi orzechami, niestety trochę Peterze do poprawki :) Dobre w smaku ale za miękkie i boki opadają. Może mój błąd, więc sprawdźcie jak Wam wyjdzie. Pyszne, polecam :)
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 101256
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1974
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5829
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5830
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 101256
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1974
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5829
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5830
Składniki
Forma 20 cm, wysmarowana z krążkiem papieru na spodzie. Ciasto kruche. Orzechy zmiksowałem na piasek. Szybko zagniotłem kruche ciasto, zawinąłem w folię i schłodziłem. Schłodzonym ciastem wyłożyłem spód i boki na 3-4 cm, nakłułem widelcem. Piekłem w 200 C około 25 minut. Ciasto posmarowałem białkiem i piekłem jeszcze 1-2 minuty. W czasie pieczenia robię MASĘ CYTRYNOWĄ. Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej ubiłem rózgą na gładką masę.
Upieczone ciasto lekko ostudziłem i zmniejszyłem w piekarniku temperaturę do 170 C. Tuż przed włożeniem do piekarnika wylałem masę cytrynową na ciasto i piekłem ok. 19-20 minut. Masa lekko się trzęsła. Ostudziłem
Masa jeżynowa. Żelatynę wymieszałem z wodą. Jeżyny z sokiem cytrynowym gotowałem na średnim ogniu 5 minut, potem przetarłem przez sitko. Wyrzuciłem tylko pestki. Otrzymane puree gotowałem na małym ogniu, aby uzyskać 200 g. Ja miałem 210 g puree, dodałem żółtka, jajko, cukier i gotowałem na małym ogniu, mieszając, ok 5-10 minut. Max 75 C, masa lekko pyrka. Do gorącego puree dodałem żelatynę i masło, mieszałem do rozpuszczenia. Przestudziłem. Masę wyłożyłem na ciasto i całość schłodziłem. Dekoracja to jeżyny, listki mięty i kwiaty ogórecznika.