Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne kruche ciasto z kremem mascarpone, świeżymi owocami i galaretką to moja propozycja na pyszny letni deser. Krem z mascarpone i skondensowanego mleka smakuje tak wybornie, że aż brak mi słów, żeby opisać jego smak, a wszystkie warstwy razem tworzą bardzo aromatyczną i niebiańską całość. Poziomki do tarty udało mi się nazbierać w pobliskim lesie, chociaż w tym roku niestety było ich bardzo mało. Więcej od poziomek nazbierałam chyba leśnych zwierzątek... :-) Cała z robali, ale szczęśliwa uzbierałam pół garnuszka tych małych słodkich owoców :-)
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34615
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 885
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 157
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3790
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34615
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 885
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 157
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3790
Składniki
1. Mąkę razem z cukrem przesiewamy, dodajemy pokrojone w kostkę masło i wybite dwa jajka. Ciasto wyrabiamy za pomocą miksera z odpowiednią końcówką lub dłoni. Jednolite, wyrobione ciasto formujemy w kulę i chowamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, nawijamy na wałek i przekładamy na formę do tarty (średnica 28cm). 2. Ciasto dociskamy do brzegów foremki, nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową i zasypujemy grochem. Pieczemy 15 minut w 190*C, a następnie już bez folii dopiekamy ok 10 minut. 3. Serek mascarpone i mleko skondensowane ubijamy, wbijamy dwa jajka i dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na upieczony spód do tarty i zapiekamy ok 15 - 20 minut w 170*C. Krem z wierzchu zbrązowieje i stanie się zwarty. 4. Na jeszcze gorący krem wykładamy owoce i lekko je dociskamy. Przestudzoną tartę wkładamy do lodówki i dokładnie chłodzimy. 5. Galaretkę rozpuszczamy w szklance wody. Tężejącą wylewamy na owoce. Ciasto jest najlepsze na drugi dzień po przygotowaniu. SMACZNEGO :-)
zdj
zdj
zdj