Do góry

Desery Przepis na:

Tarta z kremem mascarpone i owocami (truskawki i poziomki)

Tarta z kremem mascarpone i owocami (truskawki i poziomki)

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 3892

Dodano:

Odsłon: 8467

Pyszne kruche ciasto z kremem mascarpone, świeżymi owocami i galaretką to moja propozycja na pyszny letni deser. Krem z mascarpone i skondensowanego mleka smakuje tak wybornie, że aż brak mi słów, żeby opisać jego smak, a wszystkie warstwy razem tworzą bardzo aromatyczną i niebiańską całość. Poziomki do tarty udało mi się nazbierać w pobliskim lesie, chociaż w tym roku niestety było ich bardzo mało. Więcej od poziomek nazbierałam chyba leśnych zwierzątek... :-) Cała z robali, ale szczęśliwa uzbierałam pół garnuszka tych małych słodkich owoców :-)

Składniki

  • ciasto na tartę: 375g mąki pszennej
  • 225g zimnego masła
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 2 jajka
  • krem: 250 g serka mascarpone
  • 250 g słodzonego mleka skondensowanego
  • 2 jajka L
  • Ponadto: truskawki i poziomki (mogą być również inne ulubione, np. brzoskwinie, maliny itp)
  • 1 galaretka truskawkowa
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. Mąkę razem z cukrem przesiewamy, dodajemy pokrojone w kostkę masło i wybite dwa jajka. Ciasto wyrabiamy za pomocą miksera z odpowiednią końcówką lub dłoni. Jednolite, wyrobione ciasto formujemy w kulę i chowamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, nawijamy na wałek i przekładamy na formę do tarty (średnica 28cm).

    2. Ciasto dociskamy do brzegów foremki, nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową i zasypujemy grochem. Pieczemy 15 minut w 190*C, a następnie już bez folii dopiekamy ok 10 minut.

    3. Serek mascarpone i mleko skondensowane ubijamy, wbijamy dwa jajka i dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na upieczony spód do tarty i zapiekamy ok 15 - 20 minut w 170*C. Krem z wierzchu zbrązowieje i stanie się zwarty.

    4. Na jeszcze gorący krem wykładamy owoce i lekko je dociskamy. Przestudzoną tartę wkładamy do lodówki i dokładnie chłodzimy.

    5. Galaretkę rozpuszczamy w szklance wody. Tężejącą wylewamy na owoce. Ciasto jest najlepsze na drugi dzień po przygotowaniu.


    SMACZNEGO :-)

  2. zdj

  3. zdj

  4. zdj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gonia32 02 sierpnia 2015 Wybitne!!! Po prostu rewelacja! Ja wykorzystałam maliny, jagody i borówki....miodziooo

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Aisyrk54 26 czerwca 2015 "Po tym czasie 2/3 ciasta rozwałkowujemy na cienki placek, nawijamy na wałek i przekładamy na formę do tarty (średnica 28cm)"
Co robimy z pozostałą 1/3 ciasta? Nie ma wzmianki na ten temat w dalszej części przepisu.Na wierzchu są owoce i galaretka, więc kratka nie wchodzi w grę.
Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń