Do góry

Desery Przepis na:

Tarta z malinami i jeżynami

Tarta z malinami i jeżynami

Autor:

Przepisów i artykułów: 253 Ocena: 1125

Dodano:

Odsłon: 207

Tarta z malinami i jeżynami to idealna propozycja na pyszne ciasto. Upieczoną tartę można oprószyć cukrem pudrem.

Składniki

  • Ciasto
  • mąka tortowa 25 dag
  • masło 15 dag
  • cukier puder 5 dag
  • żółtka 2 szt
  • woda zimna 2 łyżki
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • sól 2 szczypty
  • Masa waniliowa
  • jogurt grecki 300 ml
  • jajka 2 szt
  • cukier z wanilią i łyżka
  • cukier 10 dag
  • mąka tortowa 3 łyżki
  • maliny świeże 1 szkl
  • jeżyny 1/2-1 szkl
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Tarta z malinami i jeżynami

Przygotowanie

  1. Mąkę posiekać z zimnym masłem, dodać cukier puder, szczyptę soli, żółtka, wodę i sok z cytryny.

  2. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą, odłożyć w chłodne miejsce przynajmniej na pół godziny.

  3. Następnie ciasto rozwałkować ułożyć w formie do tarty, docisnąć, nakłuć widelcem.

  4. Krem waniliowy. Do miski wlać jogurt, dodać jajka, cukier wanilinowy, cukier kryształ i 3 łyżki mąki. Wszystko razem zmiksować.

  5. Na ciasto ułożyć umyte o osuszone owoce.

  6. Zalać przygotowanym sosem.

  7. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 40 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń