Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczne nadzienie malinowe na kruchym cieście otoczone kruszonką migdałową. Tartę zdobią floksy o słodkim lekko korzennym smaku. Składniki:
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16737
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 90
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 302
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 814
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 23083
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16737
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 90
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 302
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 814
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 23083
Składniki
Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier, sól i posiekane masło za pomocą siekaczki robimy kruszonkę. Do kruszonki dodajemy żółtka i śmietanę szybko zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy kulę owijamy folią spożywczą i odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy okrąg o średnicy 30 cm i wykładamy formę na tartę. Pieczemy w 200-210 stopniach C przez 12-15 minut. Masa malinowa: Maliny podsmażamy z dodatkiem cukru, wanilii, kardamonu, cynamonu i agaru przez 15 minut, aż maliny odparują. Wyjmujemy laski wanilii i cynamonu. Kruszonka migdałowa: Zmielone migdały łączymy z masłem, cukrem i skórką pomarańczy, zagniatamy do uzyskania plastycznej masy. Brzeg tarty wykładamy kruszonką, na środku rozprowadzamy masę malinową. Resztą kruszonki posypujemy tartę. Ciasto zapiekamy w 180 stopniach C przez około 15 minut, aż kruszonka się zarumieni. Ciasto studzimy. Podajemy ozdobione malinami i floksami.