Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczne nadzienie malinowe na kruchym cieście otoczone kruszonką migdałową. Tartę zdobią floksy o słodkim lekko korzennym smaku. Składniki:
Ciasto:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier, sól i posiekane masło za pomocą siekaczki robimy kruszonkę. Do kruszonki dodajemy żółtka i śmietanę szybko zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy kulę owijamy folią spożywczą i odstawiamy na 2 godziny do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy okrąg o średnicy 30 cm i wykładamy formę na tartę. Pieczemy w 200-210 stopniach C przez 12-15 minut.
Masa malinowa:
Maliny podsmażamy z dodatkiem cukru, wanilii, kardamonu, cynamonu i agaru przez 15 minut, aż maliny odparują. Wyjmujemy laski wanilii i cynamonu.
Kruszonka migdałowa:
Zmielone migdały łączymy z masłem, cukrem i skórką pomarańczy, zagniatamy do uzyskania plastycznej masy.
Brzeg tarty wykładamy kruszonką, na środku rozprowadzamy masę malinową. Resztą kruszonki posypujemy tartę. Ciasto zapiekamy w 180 stopniach C przez około 15 minut, aż kruszonka się zarumieni. Ciasto studzimy. Podajemy ozdobione malinami i floksami.
Czasami jak mam chęć na coś słodkiego to kilka chwil i mam super przekąskę do...
Odsłon: 10934
Czasami jak mam chęć na coś słodkiego to kilka chwil i mam super przekąskę do...
Odsłon: 10934
Składniki
Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier, sól i posiekane masło za pomocą siekaczki robimy kruszonkę. Do kruszonki dodajemy żółtka i śmietanę szybko zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy kulę owijamy folią spożywczą i odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy okrąg o średnicy 30 cm i wykładamy formę na tartę. Pieczemy w 200-210 stopniach C przez 12-15 minut. Masa malinowa: Maliny podsmażamy z dodatkiem cukru, wanilii, kardamonu, cynamonu i agaru przez 15 minut, aż maliny odparują. Wyjmujemy laski wanilii i cynamonu. Kruszonka migdałowa: Zmielone migdały łączymy z masłem, cukrem i skórką pomarańczy, zagniatamy do uzyskania plastycznej masy. Brzeg tarty wykładamy kruszonką, na środku rozprowadzamy masę malinową. Resztą kruszonki posypujemy tartę. Ciasto zapiekamy w 180 stopniach C przez około 15 minut, aż kruszonka się zarumieni. Ciasto studzimy. Podajemy ozdobione malinami i floksami.
Przepisy Desery
Desery
Ciasto bez pieczenia na herbatnikach
Desery
Cynamonowo - kokosowa szarlotka
Desery
Domowe drożdżówki babci Pelci
Desery
Sernik jagodowy
Ciasto bez pieczenia na herbatnikach
Trzy warstwy idelanie do siebie pasujące smakowo. Masa budyniowa karmel i kwa...
Odsłon: 48
Cynamonowo - kokosowa szarlotka
Szarlotka jaką dzisiaj przygotowałam jest smaczna i aromatyczna, można by pow...
Odsłon: 189