Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczne nadzienie malinowe na kruchym cieście otoczone kruszonką migdałową. Tartę zdobią floksy o słodkim lekko korzennym smaku. Składniki:
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 3266
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154618
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 994
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 395
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 3266
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154618
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 994
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 395
Składniki
Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier, sól i posiekane masło za pomocą siekaczki robimy kruszonkę. Do kruszonki dodajemy żółtka i śmietanę szybko zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy kulę owijamy folią spożywczą i odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy okrąg o średnicy 30 cm i wykładamy formę na tartę. Pieczemy w 200-210 stopniach C przez 12-15 minut. Masa malinowa: Maliny podsmażamy z dodatkiem cukru, wanilii, kardamonu, cynamonu i agaru przez 15 minut, aż maliny odparują. Wyjmujemy laski wanilii i cynamonu. Kruszonka migdałowa: Zmielone migdały łączymy z masłem, cukrem i skórką pomarańczy, zagniatamy do uzyskania plastycznej masy. Brzeg tarty wykładamy kruszonką, na środku rozprowadzamy masę malinową. Resztą kruszonki posypujemy tartę. Ciasto zapiekamy w 180 stopniach C przez około 15 minut, aż kruszonka się zarumieni. Ciasto studzimy. Podajemy ozdobione malinami i floksami.