Do góry

Desery Przepis na:

Tarta z mango i bezą

Tarta z mango i bezą

Autor:

Przepisów i artykułów: 61 Ocena: 578

Dodano:

Odsłon: 107

Kruche ciasto z soczystym mango i puszystą pianką

Składniki

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 0.5 szklanki cukru pudru
  • 3/4 kostki masła
  • 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • mango ok. 300g
  • beza:
  • 4 białka
  • 3/4 szklanki cukru
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy, mieszamy ją z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem. Następnie dodajemy pokrojone masło, żółtka i zagniatamy ciasto. Ciasto odkładamy do lodówki na około pół godziny.

  2. Blaszkę do tarty smarujemy masłem i posypujemy kaszą manną. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim blaszkę. Dno nakłuwamy gęsto widelcem. Ciasto pieczemy około 15 minut w 180*C.

  3. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie (dalej miksując) dodajemy stopniowo cukier.
    Na podpieczone ciasto wykładamy pokrojone mango oraz pianę. Tartę pieczemy około 25 minut w 180* C na termoobiegu.
    Smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń