Do góry

Desery Przepis na:

tarta z mascarpone i z malinami

tarta z mascarpone i z malinami

Autor:

Przepisów i artykułów: 518 Ocena: 17899

Dodano:

Odsłon: 5541

prosty, szybki i smaczny przepis na tartę z malinami. Krem z bitą śmietaną i mascarpone zawsze świetnie się w tartach sprawdza. Z racji pory roku maliny mrożone.

Składniki

  • ciasto kruche: 1,5 szkl maki pszennej
  • 150g masła
  • 1 żółtko (białko odkładamy)
  • szczypta soli
  • 100g cukru
  • 2 łyżki lodowatej wody
  • krem: 250g serka mascarpone
  • 200ml słodkiej śmietany 30 lub 36%
  • ziarenka wyskrobane z 1 laski wanilii, można zastąpić cukrem waniliowym
  • 50g cukru pudru, lub jak ktoś woli więcej
  • dodatkowo: maliny
  • galaretka owocowa
  • 1,5 szkl gorącej wody
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki szybko zagnieść; wyłożyć formę (u mnie 26cm) ciastem i boki dość wysoko na około 4 cm. Włożyć na ok godzinkę do lodówki.

  2. Nakłuć gęsto widelcem posmarować białkiem i wstawić do nagrzanego pieca na 180°C i piec przez 20 minut. Wyjąć z pieca, ostudzić.

  3. Schłodzoną śmietanę ubić. Do mascarpone dodać wanilie i cukier dobrze wymieszać mikserem, dodać ubita śmietanę i delikatnie wmieszać już łyżką. Na ostudzony spod wyłożyć krem, wyrównać, na to położyć maliny; zalać tężejąca galaretką. Wstawić do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń