Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna tarta z owocami lata to radość dla oczu i rozkosz dla podniebienia! :)
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 569
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 5536
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 569
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 5536
Składniki
Przygotować ciasto. Migdały zmielić. Jeżeli są w łupinkach, należy je zalać wrzątkiem i obrać.
Mąkę przesiać do misy. Dodać miękkie masło, żółtka, cukier puder oraz połowę migdałów (ok 50 g). Ciasto szybko zagnieść. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
W tym czasie formę na tartę wysmarować masłem. Owoce umyć. Pokroić na plastry.
Formę na tartę wylepić ciastem. Zostawić niewielką ilość na usztywnienie rantów.
Spód tarty wysmarować dżemem. Posypać resztą migdałów. Nałożyć plastry owoców. Zwiniętym rulonem opleść tartę dookoła. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C przez 35 minut na góra-dół.
Po upieczeniu galaretkę rozpuścić we wrzątku i zalać nią tartę. Ostudzić. Zajadać dopiero gdy galaretka stężeje. Smacznego! :)