Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasta na kruchym cieście z owocami i kremem z dodatkiem mascarpone. Do tarty użyłam malin i jeżyn - w zimie można użyć mrożonych albo zamienić na inne owoce np. śliwki.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4157
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11384
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6527
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5492
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13551
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5331
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4157
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11384
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6527
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5492
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13551
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5331
Składniki
Do miski przesiać mąkę i zmieszać z cukrem, dodać pokrojone w kostkę masło i wyrobić w palcach na kruszonkę. Dodać jajko i śmietanę wyrobić na ciasto. Ciasto owinąć w folię i włożyć na co najmniej na ok 30 minut do lodówki.
Okrągłą formę do tarty wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować tak żeby wystawało lekko poza formę. Wyłożyć formę ciastem, dokładnie docisnąć boki, nadmiar ciasta odkroić, uformować z niego kulkę i odłożyć do lodówki. Dno ciasta w formie ponakłuać widelcem. Ciasto wstawić na pół godziny do lodówki (albo na 15 minut do zamrażarki). Ciasto przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 10 minut pod przykryciem, następnie zdjąć folię i piec jeszcze 10 minut aż się lekko zarumieni. Wyciągnąć z piekarnika. Jak ciasto podczas pieczenia wam "zjedzie" z boków to można je nadkleić częścią z pozostałego ciasta ( ja tak czasem robię w sytuacji awaryjnej).
W misce zmiksować jajka z mascarpone, cukrem i śmietaną, wmieszać skórkę z cytryny. Na dno podpieczonego ciasta wysypać owoce i zalać kremem. Piec ok 35 minut w 180 stopniach aż całość się ładnie zarumieni.