Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasta na kruchym cieście z owocami i kremem z dodatkiem mascarpone. Do tarty użyłam malin i jeżyn - w zimie można użyć mrożonych albo zamienić na inne owoce np. śliwki.
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34678
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 912
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 353
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3983
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34678
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 912
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 353
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3983
Składniki
Do miski przesiać mąkę i zmieszać z cukrem, dodać pokrojone w kostkę masło i wyrobić w palcach na kruszonkę. Dodać jajko i śmietanę wyrobić na ciasto. Ciasto owinąć w folię i włożyć na co najmniej na ok 30 minut do lodówki.
Okrągłą formę do tarty wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować tak żeby wystawało lekko poza formę. Wyłożyć formę ciastem, dokładnie docisnąć boki, nadmiar ciasta odkroić, uformować z niego kulkę i odłożyć do lodówki. Dno ciasta w formie ponakłuać widelcem. Ciasto wstawić na pół godziny do lodówki (albo na 15 minut do zamrażarki). Ciasto przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 10 minut pod przykryciem, następnie zdjąć folię i piec jeszcze 10 minut aż się lekko zarumieni. Wyciągnąć z piekarnika. Jak ciasto podczas pieczenia wam "zjedzie" z boków to można je nadkleić częścią z pozostałego ciasta ( ja tak czasem robię w sytuacji awaryjnej).
W misce zmiksować jajka z mascarpone, cukrem i śmietaną, wmieszać skórkę z cytryny. Na dno podpieczonego ciasta wysypać owoce i zalać kremem. Piec ok 35 minut w 180 stopniach aż całość się ładnie zarumieni.