Do góry

Desery Przepis na:

Tarta z porzeczkami i bezą

Tarta z porzeczkami i bezą

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 166

Dodano:

Odsłon: 84

Jedno z lepszych połączeń jakie znam - kwaśne owoce i słodka, chrupiąca beza. A to wszystko schowane w kruchym cieście z kremowym budyniem. Bajka! Owoce lata dają nieograniczone możliwości w kuchni. Świetnie sprawdzają się w wypiekach, daniach obiadowych czy śniadaniach.

Składniki

  • mąka pszenna Typ 500 200 g
  • Masło 100 g
  • Cukier puder 100 g
  • żółtko jaja kurzego 2 szt.
  • sól 1 szczypta
  • woda zimna 1 łyżka
  • budyń śmietankowy 1 opakowanie
  • cukier 1 1/2 sztuka
  • mleko 3,2% 400 ml
  • Porzeczki czerwone 450 g
  • Cukier wanilinowy 2 łyżeczki
  • Mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • białko jaja kurzego 2 szt.
  • Cukier 110 g
  • Mąka ziemniaczana 1/2 łyżki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Tarta z porzeczkami i bezą

Przygotowanie

  1. Ciasto: Mąkę wymieszać z cukrem i szczyptą soli. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło, wodę i żółtka. Zagnieść kruche ciasto ręcznie lub w robocie. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć do formy na tartę. Spód ciasta nakłuć kilkukrotnie widelcem. Wierzch ciasta wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć np. ziarnami fasoli. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 15 minut. Po tym czasie zdjąć papier do pieczenia z obciążeniem i dopiec tartę kolejne 15 minut.

  2. Budyń: Budyń ugotować według instrukcji na opakowaniu na 400 ml mleka.

  3. Owoce: Porzeczki umyć, osuszyć i usunąć gałązki. Do owoców dodać cukier waniliowy i mąkę. Wymieszać. Podpieczoną tartę wyjąć z piekarnika i rozsmarować na niej budyń. Na budyniu ułożyć owoce.

  4. Beza: Białka ubić na sztywno z cukrem. Kiedy piana będzie sztywna i szklista dodać mąkę i krótko zmiksować. Bezę od razu wyłożyć na wierzch tarty. Tartę ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec ok. 30 minut, pod koniec pieczenia zmniejszyć temp. do 100 stopni włączyć termoobieg i grzałkę dolną i podsuszyć bezę przez ok. 10 minut, aż będzie chrupiąca z wierzchu. Przed rozkrojeniem tartę całkowicie wystudzić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń