Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22377
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14143
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4401
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43395
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 545
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 485
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22377
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14143
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4401
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43395
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 545
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 485
Składniki
Mąkę, cukier puder i szczyptę soli przesiewamy i siekamy za masłem, dodajemy żółtko i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, owijamy ją folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Schłodzonym ciastem wykładamy wysmarowana i oprószoną mąką formę . Ciasto nakłuwamy widelcem, następnie przykrywamy pergaminem i obciążamy fasolą lub kulkami do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 17 minut. Po tym czasie ściągamy obciążenie i pieczemy jeszcze przez 8 minut.
Zagotować ok 4/5 mleka z połową cukru i cukrem wanilinowym. Jajko połączyć z resztą cukru utrzeć rózgą, a następnie połączyć z mąka pszenną i mąką ziemniaczaną, wszystko dokładnie wymieszać. Wrzące mleko wlać do masy mączno-jajecznej, cały czas mieszając. Powstałą masę przelać do rondla i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia, gotować ok 3 minut. Masę zdjąć z ognia lekko ochłodzić i dodać masło i dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia się masła. Jeszcze ciepły krem możemy wyłożyć na ciepłe ciasto
Zagotować połowę wody w której następnie rozpuścimy dwie galaretki. Po dokładnym rozpuszczeniu się galaretek, dolewamy pozostałą cześć wody. I odstawiamy do stężenia. Truskawki umyć oczyścić z szypułek i pokroić na cienkie plasterki. Na wystudzonym kremie układać truskawki, a następnie zaląc wcześniej przygotowaną galaretką.