Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Porcja dla ośmiu osób.
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4099
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 73265
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 546
Ciasto gruszkowe, zwane też u nas babką gruszkową, to przepis, który powinni...
Odsłon: 15622
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4099
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 73265
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 546
Ciasto gruszkowe, zwane też u nas babką gruszkową, to przepis, który powinni...
Odsłon: 15622
Składniki
TARTA Z WIŚNIAMI: 1. Do pojemnika blendera włóż mąkę, cukier puder, sól oraz skórkę z cytryny. 2. Dodaj masło i miksuj dopóki masa nie zacznie przypominać okruszków. 3. Dodaj żółtko wymieszane z alkoholem. 4. Miksuj całość, aż powstanie jednolita masa. 5. Zawiń ciasto w folię spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki. 6. Nagrzej piekarnik do 200 stopni C. 7. Rozwałkuj ciasto na kształt koła i wyłóż nim dno tortownicy z wyjmowanym dnem wysmarowanej masłem. 8. Ponownie schłodź ciasto około 30 minut. 9. Na cieście rozprowadź masę wiśniową. 10. Wstaw tartę do piekarnika. 11. Po 10 minutach zmniejsz temperaturę do 175C i piecz przez dalsze 15 minut lub tak długo, aż ciasto stanie się ciemnozłote, a masa owocowa zacznie lśnić. 12. Wyjmij tartę z piekarnika i postaw na kratce, aby lekko przestygła.
SOS Z BIAŁEJ CZEKOLADY O AROMACIE BAZYLII: 1. W ciężkim rondelku podgrzej na małym ogniu śmietankę z poszarpanymi liśćmi bazylii, mieszając od czasu do czasu, doprowadzając je niemal do stanu wrzenia. 2. Zdejmij rondel z ognia i odczekaj 1-2 minuty. 3. Przecedź śmietankę i wyrzuć bazylię. 4. Wlej aromatyczną śmietankę z powrotem do rondla, dodaj czekoladę i przykryj rondel pokrywką. 5. Po 1-2 minutach kiedy czekolada się rozpuści, wymieszaj ją dokładnie ze śmietanką.
* Podawaj na ciepło z sosem z białej czekolady o aromacie bazylii. Kilkoma łyżkami sosu polej talerzyki i połóż na nich trójkątne kawałki ciasta. Smacznego.