Do góry

Desery Przepis na:

Tiramisu

Tiramisu

Autor:

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 51

Dodano:

Odsłon: 682

Dziś przy niedzieli proponuje trochę słodyczy w postaci włoskiego deseru tiramisu. Kalorii dużo ale raz w tygodniu można ???? Z tym przepisem tiramisu wychodzi bez używania blachy na zwykłej desce do krojenia ????

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Tak jak wspomniałem nie potrzebujemy blachy, tylko deskę do krojenia moja miała wymiary 35×25 cm

  2. Żółtka mamy już gotowe teraz należy ubić pianę z białek dodając pozostałe 4 łyżeczki cukru ( pamiętamy, że piana jest gotowa dopiero wtedy gdy po odwróceniu nie wypada z miski). Następnie serek przekładamy do miski dodajemy sparzone żółtka i pianę z białek, wszystko mieszamy na jednolitą masę ( masa powinna być słodka i powinno być czuć żółtka ). Gdy kawa ostygnie dodajemy do niej likier i mieszamy

  3. Następnie biszkopty moczymy w mieszance kawy i likieru i układamy na przemiennie ( wzdłuż i w poprzek ) warstwami dodając pomiędzy masę z serka mascarpone. Warstwa masy powinna znajdować się na samej górze, wierzch posypujemy startą gorzką czekoladą. Najlepiej gotowe ciasto zostawić na kilka godzin w lodówce. Smacznego !!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń