Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 30 Ocena: 430
Dodano: 01.05.2019
Odsłon: 11854
3-4 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Rozpoczynamy od parzenia mocnej czarnej kawy, zalewając ⅔ kubka. Zostawiamy do wystygnięcia.
Masę zaczynamy od ubicia na sztywno śmietanki kremówki. Miksując stopniowo dodajemy 2 łyżki cukru pudru, następnie serek mascarpone. Gotowy krem chowamy na chwilę do lodówki.
Do wcześniej zaparzonej i przestudzonej kawy wlewamy kieliszek likieru amaretto.
Biszkopty przekrawamy na połówki, żeby łatwiej później zmieścić je w pucharkach.
Maczamy biszkopty w kawie z amaretto i układamy na dnie pucharków. Na biszkopty wykładamy porcję schłodzonego kremu, posypujemy gorzkim kakao. Następnie powtarzamy warstwy: namoczone biszkopty, krem, kakao, aż do skończenia składników. Ostatnią warstwą powinien być krem - Uwaga! Nie posypujemy go kakao!
Gotowe pucharki z Tiramisu wstawić do lodówki na minimum godzinę. (Jeżeli mamy mało czasu na leżakowanie deseru w lodówce, mocniej nasączamy biszkopty.)
Przed samym podaniem posypać wierzch kakao/ startą czekoladą i udekorować kawałkami czekolady lub migdałami.
Smacznego!
Na skróty
Komentarze do przepisu (6)

pelen_brzuszek 10 maja 2019Zgłoś do usunięcia
przepięknie wygląda :) Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz

ewka16 03 maja 2019Zgłoś do usunięcia
na tiramisu zawsze się skuszę :) Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz

Maudie 01 maja 2019Zgłoś do usunięcia
Przepyszny deserek:) Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz