Do góry

Desery Przepis na:

Tiramisu w pucharkach

Tiramisu w pucharkach

Autor:

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 131

Dodano:

Odsłon: 7787

Pyszne, efektownie wyglądające i łatwe w przygotowaniu. Uproszczona forma klasycznego włoskiego deseru.

Składniki

  • paczka okrągłych biszkoptów
  • 250 ml śmietanki kremówki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ⅔ kubka czarnej kawy
  • kieliszek amaretto
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • czekolada lub migdały do dekoracji
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Rozpoczynamy od parzenia mocnej czarnej kawy, zalewając ⅔ kubka. Zostawiamy do wystygnięcia.

    Masę zaczynamy od ubicia na sztywno śmietanki kremówki. Miksując stopniowo dodajemy 2 łyżki cukru pudru, następnie serek mascarpone. Gotowy krem chowamy na chwilę do lodówki.

    Do wcześniej zaparzonej i przestudzonej kawy wlewamy kieliszek likieru amaretto.

  2. Biszkopty przekrawamy na połówki, żeby łatwiej później zmieścić je w pucharkach.

    Maczamy biszkopty w kawie z amaretto i układamy na dnie pucharków. Na biszkopty wykładamy porcję schłodzonego kremu, posypujemy gorzkim kakao. Następnie powtarzamy warstwy: namoczone biszkopty, krem, kakao, aż do skończenia składników. Ostatnią warstwą powinien być krem - Uwaga! Nie posypujemy go kakao!

  3. Gotowe pucharki z Tiramisu wstawić do lodówki na minimum godzinę. (Jeżeli mamy mało czasu na leżakowanie deseru w lodówce, mocniej nasączamy biszkopty.)

    Przed samym podaniem posypać wierzch kakao/ startą czekoladą i udekorować kawałkami czekolady lub migdałami.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń