Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc czasu chłodzenia), a przy tym pyszny. To świetny sposób na niedzielny deser.
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1833
Jak masz ochotę na coś słodkiego, ale jesteś na diecie i próbujesz zachować z...
Odsłon: 71
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1833
Jak masz ochotę na coś słodkiego, ale jesteś na diecie i próbujesz zachować z...
Odsłon: 71
Składniki
Tortownicę (małą, o średnicy około 20cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotowujemy spód sernika. Kruszymy herbatniki i dodajemy do nich roztopione masło. Wszystko dokładnie mieszamy. Przygotowaną masę wykładamy na dno tortownicy. Wyrównujemy wierzch i tworzymy z ciastek boki o wysokości 2 – 3 cm. Spód chłodzimy w lodówce. Przygotowujemy masę budyniową - mleko dzielimy na pół, jedną część zagotowujemy z margaryną i cukrem, drugą mieszamy z budyniami. Gdy mleko się zagotuje, dodajemy pozostałą część i przygotowujemy budyń. Ciepły budyń wykładamy łyżką na herbatniki. Całość pozostawiamy do ostygnięcia. Banany kroimy w plasterki i dokładnie, z każdej strony, moczymy w soku wyciśniętej z cytryny. Następnie układamy je na wierzchu budyniu. Torcik znów wstawiamy do lodówki na czas przygotowania bitej śmietany. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę z cukrem pudrem, dodajemy zimną żelatynę i dokładnie wymieszamy. Powstałą piankę wykładamy na banany i wyrównujemy z góry. Tak przygotowany torcik schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc, przed podaniem wierzch posypać startą czekoladą.