Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc czasu chłodzenia), a przy tym pyszny. To świetny sposób na niedzielny deser.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14008
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1614
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15829
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6411
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14008
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1614
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15829
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6411
Składniki
Tortownicę (małą, o średnicy około 20cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotowujemy spód sernika. Kruszymy herbatniki i dodajemy do nich roztopione masło. Wszystko dokładnie mieszamy. Przygotowaną masę wykładamy na dno tortownicy. Wyrównujemy wierzch i tworzymy z ciastek boki o wysokości 2 – 3 cm. Spód chłodzimy w lodówce. Przygotowujemy masę budyniową - mleko dzielimy na pół, jedną część zagotowujemy z margaryną i cukrem, drugą mieszamy z budyniami. Gdy mleko się zagotuje, dodajemy pozostałą część i przygotowujemy budyń. Ciepły budyń wykładamy łyżką na herbatniki. Całość pozostawiamy do ostygnięcia. Banany kroimy w plasterki i dokładnie, z każdej strony, moczymy w soku wyciśniętej z cytryny. Następnie układamy je na wierzchu budyniu. Torcik znów wstawiamy do lodówki na czas przygotowania bitej śmietany. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę z cukrem pudrem, dodajemy zimną żelatynę i dokładnie wymieszamy. Powstałą piankę wykładamy na banany i wyrównujemy z góry. Tak przygotowany torcik schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc, przed podaniem wierzch posypać startą czekoladą.