Do góry

Desery Przepis na:

Torcik brownie

Torcik brownie

Autor:

Przepisów i artykułów: 475 Ocena: 11175

Dodano:

Odsłon: 2599

Wyrazisty w smaku, mocno czekoladowo-orzechowy torcik, który z pewnością zrobi furorę. Można przyozdobić go owocami sezonowymi lub orzechami.

Składniki

  • Ciasto:
  • 200g czekolady gorzkiej
  • 3 jajka L
  • 140g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 85g mąki
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • ...
  • Krem orzechowy:
  • 200g mascarpone
  • 200g masła orzechowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ...
  • Bita śmietana:
  • 300ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 śmietan fix
  • ...
  • Dodatki:
  • owoce sezonowe lub orzechy
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Torcik brownie

Przygotowanie

  1. Masło roztapiamy w małym garnku lub na patelni. Dodajemy połamaną czekoladę, intensywnie mieszamy, ściągamy z ognia kiedy się rozpuści. Odstawiamy do wystygnięcia. W osobnej misce miksujemy jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy masło z czekoladą, dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy mąkę. Wylewamy do tortownicy 18cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez około 35 minut.

  2. Krem orzechowy: mascarpone, masło orzechowe i cukier puder miksujemy ze sobą. Bita śmietana: bitą śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan fixem.

  3. Upieczone ciasto przekrawamy na 3 części. Przekładamy je kremem orzechowym, na wierzch wykładamy bitą śmietanę. Wygładzamy boki. Na wierzch układamy owoce sezonowe lub orzechy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń