Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • Torcik czekoladowy z białej i gorzkiej czekolady, z malinami
  • Ciasta
  • Przepis na

Torcik czekoladowy z białej i gorzkiej czekolady, z malinami

18.09.2018 Odsłon: 739
5.0 (8 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
5-6 osób
5-6 os.
Kuchniax2
Kuchniax2

Maleńki, ale godny wielkiej okazji bardzo czekoladowy tort

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!
Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Napoje

Kompot z dyni

Napoje Kompot z dyni

Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...

  • Impreza
  • Halloween
  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Wegańskie
  • Warzywa
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Kompoty
  • Dla zdrowia

Odsłon: 741

> 60 min >60 min
4
SlodkoSlodka83
SlodkoSlodka83
Ciasta

Sernik puszysty z mlekiem w proszku.

Ciasta Sernik puszysty z mlekiem w proszku.

Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...

  • Boże Narodzenie
  • Dietetyczne
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta
  • Serniki

Odsłon: 424854

do 60 min 60 min
1169
AnetaJR
AnetaJR
Dania główne

Pizza drożdżowa na grubym spodzie z pieczarkami

Dania główne Pizza drożdżowa na grubym spodzie z pieczarkami

To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...

  • Impreza
  • Grill
  • Tłusty czwartek
  • Walentynki
  • Do pracy
  • Polska
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Dla dzieci
  • Warzywa
  • Kukurydza
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Mięso
  • Grzyby
  • Pieczarki
  • Pizze
  • Dla zdrowia

Odsłon: 10668

do 60 min 60 min
12
smaker
smaker
Desery

Bułeczki sernikowe

Desery Bułeczki sernikowe

Bułeczki sernikowe to wypieki, które wręcz rozpływają się w ustach, a w smaku...

  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Bułki

Odsłon: 12450

> 60 min >60 min
17

Przepis dnia

bryssska
bryssska
Przetwory

Sałatka szwedzka z ogórków na zimę

Przetwory Sałatka szwedzka z ogórków na zimę

Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...

  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 1336945

> 60 min >60 min
4844
gotowaniepomojemu
gotowaniepomojemu
Dania główne

Ryba zapiekana z zielonymi warzywami w sosie śmietanowo-czosnkowym

Dania główne Ryba zapiekana z zielonymi warzywami w sosie śmietanowo-czosnkowym

Szybka i pyszna zapiekanka, którą można zjeść na obiad lub kolację, a także u...

  • Impreza
  • Warzywa
  • Cukinia
  • Nabiał
  • Ser
  • Ryby
  • Dorsz
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 22493

do 60 min 60 min
15
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Napoje

Kompot z dyni

Napoje Kompot z dyni

Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...

  • Impreza
  • Halloween
  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Wegańskie
  • Warzywa
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Kompoty
  • Dla zdrowia

Odsłon: 741

> 60 min >60 min
4
SlodkoSlodka83
SlodkoSlodka83
Ciasta

Sernik puszysty z mlekiem w proszku.

Ciasta Sernik puszysty z mlekiem w proszku.

Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...

  • Boże Narodzenie
  • Dietetyczne
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta
  • Serniki

Odsłon: 424854

do 60 min 60 min
1169
AnetaJR
AnetaJR
Dania główne

Pizza drożdżowa na grubym spodzie z pieczarkami

Dania główne Pizza drożdżowa na grubym spodzie z pieczarkami

To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...

  • Impreza
  • Grill
  • Tłusty czwartek
  • Walentynki
  • Do pracy
  • Polska
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Dla dzieci
  • Warzywa
  • Kukurydza
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Mięso
  • Grzyby
  • Pieczarki
  • Pizze
  • Dla zdrowia

Odsłon: 10668

do 60 min 60 min
12
smaker
smaker
Desery

Bułeczki sernikowe

Desery Bułeczki sernikowe

Bułeczki sernikowe to wypieki, które wręcz rozpływają się w ustach, a w smaku...

  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Bułki

Odsłon: 12450

> 60 min >60 min
17

Przepis dnia

bryssska
bryssska
Przetwory

Sałatka szwedzka z ogórków na zimę

Przetwory Sałatka szwedzka z ogórków na zimę

Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...

  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 1336945

> 60 min >60 min
4844
gotowaniepomojemu
gotowaniepomojemu
Dania główne

Ryba zapiekana z zielonymi warzywami w sosie śmietanowo-czosnkowym

Dania główne Ryba zapiekana z zielonymi warzywami w sosie śmietanowo-czosnkowym

Szybka i pyszna zapiekanka, którą można zjeść na obiad lub kolację, a także u...

  • Impreza
  • Warzywa
  • Cukinia
  • Nabiał
  • Ser
  • Ryby
  • Dorsz
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 22493

do 60 min 60 min
15
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
Torcik czekoladowy z białej i gorzkiej czekolady, z malinami
Autor:
Kuchniax2
> 60 min
5-6 osób

Składniki

  • Składniki na biszkopt: 
  • 3 świeże jaja
  • 50 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 30 g kakao
  • 90 g drobnego cukru
  • szczypta soli
  • Składniki na biały krem (ganache)
  • 200 g białej czekolady
  • 200 ml śmietanki kremówki (30%)
  • Składniki na ciemny krem (ganache)
  • 250 g czekolady deserowej
  • 400 ml śmietanki kremówki (30%)
  • Nasączenie:
  • duża czarna kawa z ekspresu
  • kilka łyżek brandy
  • i jeszcze 200 g malin
Sposób przygotowania:
1

Biszkopt Zawsze, kiedy robię tort, biszkopt przygotowuję poprzedniego wieczoru. Dzięki temu przy nakładaniu masy i nasączaniu biszkopt już dawno zdążył porządnie się wystudzić i dużo łatwiej go wówczas przekroić. Tak też było w tym wypadku - zaczynamy więc od podstawy. Rozbijamy jaja, do jednej miski dając same białka, a żółtka odkładając do małej miseczki. Białka ubijamy na naprawdę sztywną pianę, dodając do niej szczyptę soli a potem stopniowo - cukier. Teraz dodajemy po jednym żółtku, cały czas ubijając mikserem na wysokich obrotach. Kiedy masa jest piękna i gładka odstawiamy mikser. Teraz ręcznie już wsypujemy do niej przesianą mąkę i kakao, bardzo delikatnie łącząc z poprzednimi składnikami - mieszamy do uzyskania jednorodnej masy. Tortownica (proporcje na taką o średnicy 16 cm) powinna być wyłożona papierem, ja lubię również wyłożyć nim boki tortownicy, przycinając paski odpowiedniej szerokości przyklejając je masłem. Biszkopt oczywiście należy wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury max. 170 st C.  Mój torcik piekł się 35 minut, sprawdziłam go patyczkiem - był suchy więc można go już było wyjąć. I tu następuje najlepsza część - biszkopt jeszcze w tortownicy należy upuścić na podłogę z wysokości około pół metra. Tak, nie trzeba się bać!

2

Ganache z ciemnej czekolady Kremówkę wlewamy do niedużego rondla i powoli grzejemy. Kiedy już nieomal będzie się gotować wsypujemy do niej drobno posiekaną czekoladę i natychmiast zestawiamy z palnika. Ważne, aby kawałki czekolady były mniej więcej tej samej wielkości, wówczas szybko i równomiernie roztopią się w kremówce. Od razu energicznie mieszamy zawartość rondelka, aż do momentu, kiedy uzyskamy jednorodną masę. Będzie gęsta i płynna. Nie martwimy się tym! Przelewamy masę do wysokiego pojemnika do ubijania i studzimy ją, a następnie chłodzimy w lodówce. Po około godzinie można ją już wyjąć i ubić mikserem lub elektryczną trzepaczką na wysokich obrotach. Krem będzie naprawdę gęsty - trzymamy go nadal w lodówce, aż do czasu, kiedy będziemy przekładać tort.

3

Ganache z białej czekolady Procedura dokładnie taka sama, jak powyżej. Krem może się wydawać nieco mniej gęsty, ale nadal doskonale nada się do przełożenia tortu.

4

Nasączenie Nasączenie można zrobić ze wszystkiego - od wody z cytryną, przez herbatę z amaretto czy z sokiem owocowym. Ale w tym przypadku zdecydowałam się na kawę z odrobiną brandy - nie chciałam już dokładać nic słodkiego, ani kwaskowego do całej naszej czekoladowości. Kawa okazała się doskonałym wyborem - świetnie przełamuje słodycz a jednocześnie smakowicie komponuje się z oboma rodzajami czekolady. Robimy po prostu czarną kawę w ekspresie i po ostudzeniu dodajemy kilka łyżek brandy. Można oczywiście użyć kawy rozpuszczalnej (oby tylko niezbyt słabej) lub parzonej w ekspresie przelewowym.

5

Przygotowanie tortu Biszkopt trzeba przekroić na trzy równe plastry. To jest sztuka, której jeszcze nie posiadłam (i chyba nieprędko posiądę), wezwałam więc na ratunek Izabelę. Izabela jest mistrzynią - kroi tort na idealnie równe warstwy, prawie nie otwierając przy tym oczu;) Jeśli czubek biszkoptu jest bardzo wyraźny, można go delikatnie ściąć. Ponieważ zależy mi na tym, aby wierzch tortu był równy i płaski, układam części biszkoptu w odwrotnej kolejności: na sam spód daję ten, który był na wierzchu. Zapinam rant i nasączam pierwszą warstwę kilkoma łyżkami kawy. Na to kładę połowę kremu z białej czekolady i posypuję połową malin. Kolejna warstwa biszkoptu, nasączenie, znów biały krem i maliny. Ostatnia warstwa biszkoptu, który także nasączamy. Teraz można i należy zdjąć rant:)

6

Dekorowanie tortu To największa odpowiedzialność - albo się Młodszemu Dziecku Izabeli spodoba, albo nie! Drżała mi więc nieco ręka, ale obroniłam się w tej trudnej sytuacji:) Wykładamy ciemny krem na wierzch biszkoptu i na jego boki, delikatnie rozsmarowując. Zwłaszcza boki są trudne, bo biały krem koniecznie chce wyjść na wierzch, ale nie dopuściłam do tego. Brzeg tortu wyrównałam karbowaną "skrobką", wierzchu nie wyrównywałam zbyt pieczołowicie bo i tak miałam zamiar przykryć go różyczkami. Pozostałą część masy ciemnej wkładamy do rękawa cukierniczego i zakładamy tylkę - dużą różyczkę. I teraz trzeba usiać różyczkami cały wierzch - od środku, po kolei zataczając coraz większe koło, aż do brzegu tortu. Dolny brzeg tortu potraktowałam tak samo. Rezultat? Doskonały torcik czekoladowy, intensywny i słodki, ale nie przesłodzony. Z wierzchu wygląda, jakby był tylko z ciemnej czekolady, a po przekrojeniu - niespodzianka, okazuje się, że ma też w sobie biały krem i jeszcze element owocowy - chyba ostatnie w tym sezonie maliny:)

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki