Do góry

Desery Przepis na:

Torcik jabłkowo-orzechowy

Torcik jabłkowo-orzechowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 2346 Ocena: 14939

Dodano:

Odsłon: 2534

Smaczne ciasto do kawki.

Składniki

  • Składniki:
  • Biszkopty okrągłe 1 opakowanie
  • Jabłka winne 1 kg
  • Cukier 5 łyżek
  • Cukier waniliowy 1 opakowanie
  • Orzechy włoskie zmielone 20 dag
  • Cukier puder 20 dag
  • Śmietana 18 % 5 łyżek
  • Bułka tarta 2 łyżki
  • Składniki na polewę:
  • Cukier 1 szklanka
  • Śmietana 18% ½ szklanki
  • Kakao 3 łyżki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie polewy:
    Cukier wymieszać ze śmietaną i gotować na bardzo wolnym ogniu około 10 minut, Następnie zdjąć z ognia, wsypać kakao, utrzeć i gdy polewa zacznie gęstnieć wylać na torcik i ponownie wstawić do lodówki.
    Wykonanie:
    Jabłka obrać, pokroić w grubszą kostkę, włożyć do rondelka, podlać kilkoma łyżkami wody i udusić z cukrami (nie rozgotować). Ze zmielonych orzechów odłożyć 4 łyżki a resztę wymieszać w rondelku z cukrem pudrem, śmietaną i zagotować na wolnym ogniu stale mieszając aby powstała gęsta masa. Następnie dno i boki foremki wyłożyć biszkoptami, posypać 2 łyżkami mielonych orzechów wymieszanych z 1 łyżką bułki tartej. Nałożyć usmażone jabłka i posypać resztą orzechów. Na górę wyłożyć masę orzechową, starannie i delikatnie wyrównać i wstawić do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń