Do góry

Desery Przepis na:

Torcik jabłkowy

Torcik jabłkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 37 Ocena: 699

Dodano:

Odsłon: 8189

Sekret tego ciasta tkwi głównie w masie jabłkowej i polewie chałwowej, które idealnie się uzupełniają.

Składniki

  • jasny biszkopt:
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • ciemny biszkopt:
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • masa jabłkowa:
  • 2 kg jabłek
  • 1 szklanka cukru
  • szklanka bakalii(rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • pół galaretki pomarańczowej
  • polewa chałwowa:
  • 1 batonik chałwy kakaowej
  • 50 g masła
  • 2 łyżki mleka
  • 3 łyżki cukru
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. biszkopty:
    1.Białka ubić na sztywno, stopniowo dodać cukier i po jednym żółtku.
    2.Powoli i na bardzo małych obrotach lub szpatułką dodawać przesianą mąkę, a w przypadku ciemnego biszkopta do mąki dodać kakao.
    3.Biszkoptowe blaty piec w temp.170°C około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.

  2. masa jabłkowa
    1.Jabłka obrać i zetrzeć na tarce.
    2.Jabłka i cukier smażyć tak jak na dżem aż owoce zaczną się rozpadać.
    3.Dodać bakalie, cynamon i suchą galaretkę.
    4.Dobrze wymieszać, lekko przestudzić i ciepłe wyłożyć na ciemny biszkopt.
    5.Przykryć jasnym biszkoptem.

  3. polewa chałwowa
    1.Wszystkie składniki polewy podgrzewać w rondelku, aż wszystkie się rozpuszczą i połączą.
    2.Lekko przestudzoną polewą dekorować ciasto.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń