Do góry

Desery Przepis na:

Torcik malinowy

Torcik malinowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 59 Ocena: 558

Dodano:

Odsłon: 2697

Biszkopt z malinami i kremem malinowym na śmietance 30%. Rozpływa się w ustach! :)

Składniki

  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki mąki tortowej typ 405
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • krem:
  • masa śmietanowa - malinowa Dr Oetker
  • 500ml śmietany 30%
  • poncz:
  • pół cytryny
  • 100ml alkoholu (u mnie Martini Rosato)
  • dodatkowo maliny - ok. 400g
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Biszkopt: !! składniki powinny być w temperaturze pokojowej !!
    Jajka rozdzielamy na białka i żółtka, białka z szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Po ubiciu dodajemy po jednym żółtku a następnie po łyżce cukru. W osobnej misce przesiewamy mąki i dokładnie mieszamy. Mąki dzielimy na 3 części i powoli, po jednej dodajemy do masy jajecznej, miksując na najniższych obrotach. Dno foremki wykładamy papierem do pieczenia (boki smarujemy margaryną i odsypujemy kaszą manną) i wlewamy do niej ciasto. Biszkopt pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180*C przez około 30 minut. By biszkopt był równy, po wyjęciu z piekarnika, blachę dwukrotnie rzucamy na blat z około 40 cm wysokości. Ciasto odstawiamy na parę godzin do wystygnięcia.

  2. Gdy biszkopt już wystygnie, wyciągamy go z formy i kroimy na dwie części.
    Poncz: Do soku z połowy cytryny dodajemy alkohol.
    Nasączamy biszkopt.

  3. Krem: Do miski wlewamy bardzo zimną śmietankę i ubijamy. Następnie dodajemy zawartość opakowania kremu i miksujemy do połączenia składników
    Na dolny placek wykładamy maliny, następnie krem (zostawiamy około 2-3 łyżki), przykrywamy górną częścią biszkoptu i lekko dociskamy. Wierzch biszkoptu smarujemy resztą kremu.
    Torcik przechowujemy w lodówce.
    Smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń