Do góry

Desery Przepis na:

Torcik Pavlova

Przepis dnia 2017-08-08
Torcik Pavlova

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 10220

Dodano:

Odsłon: 5236

Pyszna. Delikatna, chrupiąca z zewnątrz, piankowa, delikatna w środku. Deser idealny :-)

Składniki

  • białka 6 duzych (ok. 24 dag)
  • cukier 30 dag
  • mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
  • ocet 1 łyżeczka
  • dodatkowo:
  • śmietanka 30 lub 36% 250ml
  • owoce u mnie borówki 20 dag
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W misie miksera ubić białka na sztywną pianę, Stopniowo dodawac cukier cały czas miksując, do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodać ocet, zmiksować, dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wszystko wymieszać szpatułką.
    Blachę od piekarnika wyłozyć papierem do pieczenia i narysowac na nim okrąg ok. 23cm. Wyłozyć mase bezową i uformować w "kopiec" wyrównując boki łyzką. Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika i po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 150ºC. Piec 1,5 godziny.
    Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Bezę piekę dzień wczesniej.

    Godzinę przed podaniem ubić na sztywno śmietankę i wyłożyć ją na bezę. Mozna dodać śmietan-fix ale nie jest to konieczne. Udekorowac ulubionymi owocami. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń