Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna. Delikatna, chrupiąca z zewnątrz, piankowa, delikatna w środku. Deser idealny :-)
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4026
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415782
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2691
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4026
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415782
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2691
Składniki
W misie miksera ubić białka na sztywną pianę, Stopniowo dodawac cukier cały czas miksując, do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodać ocet, zmiksować, dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wszystko wymieszać szpatułką. Blachę od piekarnika wyłozyć papierem do pieczenia i narysowac na nim okrąg ok. 23cm. Wyłozyć mase bezową i uformować w "kopiec" wyrównując boki łyzką. Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika i po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 150ºC. Piec 1,5 godziny. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Bezę piekę dzień wczesniej. Godzinę przed podaniem ubić na sztywno śmietankę i wyłożyć ją na bezę. Mozna dodać śmietan-fix ale nie jest to konieczne. Udekorowac ulubionymi owocami. Smacznego :-)