Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
szybko, pysznie, kolorowo, wiosennie
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113038
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 417
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 753
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 568
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113038
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 417
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 753
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 568
Składniki
CIASTO: jajka + cukier + cukier waniliowy ucieramy/miksujemy/ na gładką, puszystą masę
Stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, wodę i olej.
Całość przelewamy do wysmarowanej lub wyłożonej formy np. średniej tortownicy.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach ok. 50-60 minut na złoty kolor.
Ciasto wystudzamy
MASA: 1. Schłodzoną śmietanę ubijamy, dodajemy cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym i śmietan fixem. 2. Gdy masa jest już gęsta dodajemy stopniowo serki mascarpone i krótko miksujemy. Ciasto przekrajmy na 3 części, najlepiej żyłką. Dolny blat ew. nasączamy ponczem (sok z cytryny+cukier+woda+alkohol) smarujemy dżemem z czarnej porzeczki. Na dżem kładziemy połowę bitej śmietany. Przykrywamy blatem, nasączamy, kładziemy drugą część b/ś. Ostatni blat lekko nasączamy i kładziemy na wierzch. Ciasto wkładamy do lodówki. W garnku gotujemy wodę, wstawiamy miskę tak by nie dotykała wody i wkładamy połamaną czekoladę, rozpuszczamy. Gotową polewą dekorujemy ciasto wg. własnego pomysłu. Smacznego!